UA-52254593-1

14.4.2015

Täydennysostos: BHP Billiton

Tein eilen ensimmäisen osakeostoni pian kolmeen kuukauteen, hieman päälle tuplasin omistukseni australialaisessa kaivosjätissä BHP Billitonissa. Ostin 14 osaketta, kokonaishinnaltaan noin 600 dollaria. Pohdintaa miksi tähän yritykseen olen päätynyt löytyy joulukuisesta bloggauksestani.

Summaan kuitenkin olennaisimmat. Osakekurssit ovat yleisesti nousseet, mutta BHP:n hinta on junnannut paikoillaan. Välissä on tullut huonoja uutisia. Osinko on kuitenkin päälle 5 % ja p/e on noin 12 tienoilla, eli kohtalaisen hintainen yritys varsin vahvasti arvostetuilla osakemarkkinoilla.

BHP Billitonin osakkeen hinta on noin samalla tasolla kuin 2008. Sitä ennen arvo oli näin alhalla joskus vuoden 2006 lopulla, joten historiallisesta vinkkelistä katsottuna nykyhinta on kohtuullinen. Mutta tuonhan osoittaa vain aika.

Kaivosala on syklistä toimintaa, välillä menee hyvin ja välillä huonosti. Selittävä tekijä on ensisijaisesti se, mitä raaka-aineista maksetaan. Eli voi mennä huonosti vaikka tekee kaiken hyvin, tai voi mennä hyvin vaikka tekee kaiken huonosti. Luulisin että kaivospuolella koittaa vielä iloisemmat ajat.

Oman tulkintani mukaan BHP Billitonilla menee vain kohtalaisesti, pääsääntönä siihen liittymättömät syyt. Samalla saan hajautettua omistuksiani. Saatan ostaa vielä kolmannen noin 500 euron erän BHP Billitonia, mutta siinä tapauksessa hinnan tulisi tippua nykytasoltaan.

Osingot muuten eivät ole ongelma: kun yritys on listattu New Yorkiin, osingot saapuvat samalla logiikalla kuin amerikkalaisista yrityksistä. Eli selkeästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti