UA-52254593-1

29.1.2015

Harrastelija-analyysiä: Nokian ja Koneen tilinpäätökset vuodelta 2014

Kaksi omistamaani kotimaista yritystä kertoi tänään tilinpäätöksistään. Kumpikin paransi tulostaan, voittojaan ja osinkoaa - ja kummankin kurssi tippui. Kyseessä ovat Nokia ja Kone, ja nyt harrastelijakatsauksia kumpaiseenkin. Olen vain silmäillyt vuosikertomuksia, käytännössä etenen ihan lehtijuttujen varassa.

Nokia


Liiketulos kasvoi 28 % ollen 524 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi 3,5 miljardista 3,8 miljardiin.

Nokian osinko on varsin alhainen vaikka nouseekin 0,11 eurosta 0,14 euroon, eli pikaisesti laskien noin 27 %. Suhteessa aamun kurssiin osinko on hieman vajaa 2 %. Sen sijaan suhteessa omien osakkeideni ostohintaani osinko on suunnilleen 2,8 %.

Ei Nokia mikään osinkokone ole, mutta onhan se kasvava ja hyvätuottoinen yritys jonka meno luultavasti vain parantuu tulevina vuosina.

Markkinoilla palkittiin tulos noin vajaan neljän prosentin kurssilaskulla. Selvästi odotukset olivat vielä korkeammalla, sillä positiivinenhan tuo tuloskatsaus oli.

Kone


Koneen kannattavuus parani. Tulos ennen veroja nousi vuodentakaisesta 275,4 miljoonasta eurosta 282,1 miljoonaan euroon. Liikevaihto nousi 2 miljardista 2,2 miljardiin. Liikevoittomarginaali pysyi entisellä tasolla, eli parantunut tulos selittyy kasvaneella liikevaihdolla.

Osinko nousi 20 %, eurosta 1,2 euroon. Suhteessa eiliseen kurssiin osinko on suunnilleen 2,8 %. Omien osakkeideni ostohintaan nähden osinkotuotto on 3,7 %

Ja kuinka ollakaan, Koneen tulos palkittiin päälle viiden prosentin kurssilaskulla.

Nokia ja Kone - samasta puusta veistettyjä?


Nokia ja Kone ovat yrityksinä mielestäni hyvin lähellä toisiaan, mitä nyt Nokia on liikevaihdolla mitattuna yli kolmanneksen suurempi. Kumpainenkin yritys kumpuaa Suomesta mutta myynnistä vain pieni osa kohdistuu kotimaahan. Kumpikin toimii globaalisti ja kilpailijat tulevat muualta kuin Suomesta.

Kumpainenkin maksaa kohtalaista osinkoa, ollen silti selvästi kasvuyritys. Kumpikin tekee kannattavaa liiketoimintaa ja onnistuu nostamaan tulostaan tasaisesti. Tosin Nokian tapauksessa tämä trendi nyt ei ole hirveän pitkä ollut, vaikkakin verkkopuoli oli kannattava myös silloin kuin luuripuoli takkusi.

Myös markkinoilla suhtaudutaan kumpaankin yritykseen hieman samalla tavoin: “hyvä menestys” on sisäänleivottu kursseihin siten, että kaikin puolin onnistunut suoritus johtaa kurssilaskuun. Itselleni tämä on myös opetus siitä että osakkeen arvossa on aina spekulaatiota mukana.

Itse omistan Nokiaa noin 1400 eurolla ja Konetta 1600 eurolla. Pieniä summia, mutta itselleni ihan merkittäviä. Piensijoittaja kun olen. Nokia-osakkeideni arvo on noussut ostohetkestä päälle 30 ja Koneen vajaa 30 %.

En suunnittele kummankaan yrityksen lisäostoja, ellei nyt tule hillitöntä pörssipudotus. Näillä näkymin pidän vain nämä omistukseni seuraavat vuosikymmenet. Pidän yrityksistä jotka sekä maksavat kohtalaista osinkoa, että kasvattavat liikevoittoaan siihen malliin, että on syytä uskoa, että kurssit ja osingot tulevat nousemaan vuosi vuodelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti