UA-52254593-1

23.1.2015

Miten olen onnistunut ajoittamaan suomalaisten osakkeiden ostohetket?

Viimeiset pari kolme päivää kurssit ovat loikkineet ylöspäin. Aika onnekasta että minulla ei ole rahaa ostaa mitään, koska nyt ostaminen olisi kallista.

Niinpä on hyvä hetki pohtia hyviä ostohetkiä, sillä laila teoreettisella tasolla. Pyrin ostamaan osakkeita kohtuullisella hinnalla, kuten varmaan jokainen osakkeita ostava kautta maailman. Käytännössä olen yrittänyt odotella sitä että kurssit tippuvat ainakin jonkin matkaa. Ostan mieluummin tippuvalla kuin nousevalla kurssilla, vaikka se tuntuukin ahdistavalta.

Siinäpä ylevä tavoite. Nyt tarkastelen minä päivinä olen ostanut suomalaisia osakkeita, verraten ostohetkeä Helsingin pörssin indeksiin. Käyn läpi suomalaiset osakeomistukseni, poislukien ne joista olen jo luopunut tai joiden osuus on marginaalinen (esimerkiksi Innofactoria omistan vain vähän "vetolappuhengessä").

Nokia


Kuviossa näkyy sinisellä omien omistuksieni kehitys ja viivana OMXH25-indeksi. Kannattaa huomioida että vertailukohta on siis koko pörssi, eli vertailua ei tehdä kyseisen osakkeen kursseihin.

Ensimmäisen erän Nokiaa ostin jo vuonna 2013. 15.4. 2014 tein täydentävän oston ja tuplasin omistukseni. Oston tein laskevaan kurssiin, seuraava päivä olisi ollut vielä vähän parempi mutta koko vuoden tasolla kurssit olivat tätä kuoppaa matalammalla tasolla vain pari kertaa, helmi ja lokakuussa.

Siis kohtalaisen onnistunut ajoitus.

Fortum


Fortumia ostin keväällä turhankin moneen otteeseen. Ensimmäinen kerta osui heti vuoden pohjien perään, seuraavat ostot välttelivät naapurikuoppia ja neljännellä kerralla kurssi oli taas alhaalla (alempana kuin kuvassa näkyvä yleisindeksi). Näin jälkikäteen katsottuna ostot ajoittuivat kohtalaisen mataliin hetkiin.

Kohtalainen ajoitus.

Konecranes



Konecranesia olen ostanut kahteen otteeseen. Helmikuun osto tapahtui hieman viiveellä, koko edellinen viikko mentiin alemmalla tasolla. Lokakuussa yhtiön kurssi kääntyi tuntuvasti miinukselle, ja tartuin tilaisuuteen. Jälkimmäinen osto osui aika lähelle vuoden pohjalukemia, ja painoi keskimääräistä ostohintaa alaspäin.

Kohtalaisesti ajoitettu osto.

Stora Enso


Stora Ensoa hankin äsken mainitun lokakuun kurssilaskun yhteydessä. Malttini ei ihan riittänyt, oston olen tehnyt laskuvaiheen puolillavälein. Tosin ei mennyt kuin runsas viikko ja osake ponnisti pinnalle.

Tässä kohden melkein väitän, että laskevilla kursseilla ostaminen on sopinut ainakin minulle hyvin. Alkuun ollaan miinuksella, mutta kyllä se ylämäki sieltä koittaa. Jos taas ostaisin ylämäkeen, olisi hankala sanoa mikä on se hyvä hetki olla liikkeellä.

Kohtalaisesti ajoitettu osto.

Nokian renkaat


Jätän onnistuneimmat ostot viimeiseksi. Nokian renkaita ostin kahteen otteeseen joulukuussa. Kuten kuvasta näkyy, ensimmäinen osto osui kyllä kuopan pohjalle, mutta hyvin pienen kuopan. Toinen otso taasen osui sekä kuopan pohjalle että käsittääkseni noin halvimpaan hetkeen Nokian renkaiden kurssihistoriassa vuosiin.

Onnistunut ajoitus.

o o o

Itselläni vaikuttaa toimivan taktiikka jossa kerään rahaa ja mietin mitä ostan. Sen jälkeen istun käsieni päällä ja yritän malttaa siihen että kurssit ovat laskeneet jokusen päivän ja jonkinmoinen pieni kurssilasku on meneillään. En osaa millään arvata mikä on se kuopanpohja, joten ostan kun on oltu jokin tovi miinuksella ja tuntuu siltä...

En tiedä olisiko tilanne kovinkaan erilainen jos ostaisin kun rahat ovat kasassa. Luulen että kuoppataktiikallani voin kuitenkin saavuttaa prosentin, parin pienemmän ostohinnan. Ja sitä kautta siis paremman sijoituksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti