UA-52254593-1

29.12.2014

Tavoitteet vuodelle 2015

Uusi vuosi, vanhat kujeet. On aika listata sijoittamiseen liittyvät tavoitteeni vuodelle 2015.

Olisi tietty loogista ensin odotella neljännesvuosikatsausta ja tarkastella edellistä vuotta, mutta mitä sitä nyt suotta. Eivät nämä minun suunnitelmani mitään rakennuspiirustuksia ole.

Lähtötilanne: Riippuen muutaman lähipäivän pörssifiiliksistä sijoitusvarallisuuteni on joko hieman vajaa tai aika lailla tasan 40 000 euroa. Pyrin siihen että vuoden kuluttua summa olisi 50 000.

Pyrin sijoittamaan itse noin 500 euroa kuukaudessa, tänä vuonna summa on ollut noin 600 euroa kuukaudessa.

Voi olla että tämä ei toteudu: Perheessämme on näet tullut sekä pientä menojen nousua (ei ole päivähoito halpaa, vaikka onkin subventoitua) ja itsellä sivutulojen laskua. Jälkimmäinen saattaa olla kompensoitavissa toisilla sivutuloilla. Teoriassa on mahdollista, että joudun tiputtamaan sijoitussummat jossain vaiheessa jopa nollille.

Lisää saisin siis sijoitettua vuoden aikana maksimissaan 6000 euroa. Verojen jälkeen saanen tilille noin 500 euroa osinkoja ja muuta passiivista tuloa. Nämä ovat yhdessä 6500 euroa.

Jäljelle jää sitten 3500 euroa, joka sitten katettaisiin omaisuuden arvon nousulla. Tuo on alle 9 % sijoitusvarallisuudestani. Vaan koska osingot ovat tästä jo "erillään", niin tämä tavoite ei toteudu ellei pörssivuosi ole kovasti suosiollinen.

Toisaalta kyse on pienistä summista: jos onnistun jonkun ylimääräisen sijoitusviisisatasen jostain kaivamaan ja sijoittumaan, niin sillä paikkaa jo paljon.

Tavoitteeni ensi vuodelle on aika optimistinen. Toisaalta olisi aika tylsää asettaa tavoitteeksi vaikkapa 48 tai 49 000. Tosiasiassa säästäminen on niin vahvasti sidoksissa perheen talouteen, että ihan riippuen perheen talouden kokonaistilanteesta sijoittamispuoli joko pelittää hyvin tai huonosti.

Viidennes käteisenä odottamassa “ostohetkiä”


Pyrin rakentamaan 5000 euron käteisvarannon. Toisin sanoen pidän huolen siitä, että minulle on aina 5000 euroa odottamassa laskevia kursseja tai kurssiromahdusta. Sijoitan vasta tuon summan ylittäviä euroja.

Tämä on ollut tavoite jo jonkin aikaa, ja kesän jäljiltä minulla oli jo päälle neljä tonnia jemmassa. Syksyllä innostuin osatamaan (ihan perustelluista syistä) muutamia yrityksiä kun kurssit niiasivat.

Alkuvuodesta 2015 pitää olla maltillinen ja kerätä käteistä varastoon, toisin sanoen valmistautua siihen että pörsseissä tuulee.

Miten sijoitan?


Luulisin että aiempaa pienemmät summat ohjaavat minua vääjäämättä kohden indeksisijoittamista. Tällä hetkellä ostan Nordnetin kautta kuukausittain kahta ETF:fää, iSharesin kehittyviä markkinoita ja db x-trackersin Afrikkalaisia yrityksiä. Yhteensä ostan näitä runsaalla 200 eurolla kuussa.

Pyrin pitämään tämän ennallaan.

Lisäksi harkitse rinnalla kolmatta ETF:fää kuukausisijoitettavaksi. Olen hieman silmäillyt iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF:fää.

“Indeksi mittaa sellaisten MSCI USA ‑indeksistä valikoitujen yhtiöiden osakkeiden tuottoa (pois lukien kiinteistösijoitusrahastot (REIT)), joilla on keskimääräistä korkeampi osinkotuotto, jotka ovat olleet luotettavia osingonmaksajia ja joilla on kapasiteettia osinkojen maksuun tulevaisuudessa.”

Koska pidän sijoittamisesta osinkoyrityksiin, tämä tuntuu luontevalta ETF-täydennykseltä. Miinuksena on säännöllinen osingonjako, eli veroja maksetaan lennossa eivätkä ne kerrytä omistuksia.

Indeksisijoittamisen ja osakkeiden oston rinnalla olen alkanut tarkastelemaan ETF:fien (loputonta) kirjoa. Näemmä lähes mihin tahansa voi sijoittaa hajauttaen ja osin indeksipohjaisesti, jolloin saa hajautamisen hyödyn mutta voi silti valita mihin satsaa.

Summa summarum


Alkava vuosi on minulle sijoitusmielessä hiljaisempi kuin tämä vuosi. Viimeisen puolentoista vuoden aikana siirsin jemmarahojani tileiltä osakkeiden ja rahastojen suuntaan. Nyt syntynee "uusi vakio" jossa sijoitan vain sen mitä nyt onnistun sijoittamiseen vuoden aikana satsaamaan.

Koska idea on myös omistaa pitkään (salkussani ei ole oikeastaan yhtään yritystä josta erityisesti haluaisin luopua), pyrin välttelemään omistusten myyntiä ja siitä syntyviä kuluja.

Oma haasteeni on siis oppia istumaan käsilläni, olla tekemättä juuri mitään ja sopeutua siihen, että sijoittamiseni on ennen kaikkea sitä, että hankin rahaa joka tulee sijoitettua automaattisesti.

1 kommentti:

  1. Hyvät tavoitteet. Toivotan sinulle onnea sijoitusvuodelle 2015. Pieni mainos: kirjoitin myös omista tavoitteistani osakeareenan blogiin (www.osakeareena.fi). Blogi löytyy osoitteesta http://blogi.osakeareena.fi/
    Uudet keskustelijat ovat myös aina tervetulleita osakeareenalle!

    VastaaPoista