UA-52254593-1

19.12.2014

Ostin BHP Billitonia

Eilen otin askelee uuteen suuntaan. Ostin BHP Billitonia, australialaista kaivos-, metalli- ja polttoaineyritystä. Liikevaihtona katsottuna maailman suurinta kaivosyhtiötä. Täältä pääsee yrityksen kotisivuille. Ostin vain pienen määrän, 11 osaketta runsaalla 450 dollarilla. Teen varmaan 1-2 täydentävää noin samansuuruista ostosta, riippuen siitä mihin suuntaan kurssit menevät.

Miksikös näin? Yritys on ollut seurantalistallani, ja hieman myös (jälleen) blogitekstit vaikuttivat omiin toimiini (täällä Dividend Mantra ja kirjoitus yrityksestä).

Olen pyrkinyt hajauttamaan omistuksiani eri toimialoille. Kaivosala on puuttunut. Talvivaara ei oikein houkuttanut (heh heh), ja tässä mennään monta askelta vakiintuneempaan suuntaan.

Uskon että kaivosalan alakulo ei ole kovinkaan pitkäaikaista. Eiköhän mineraaleja tarvita nyt ja pitkään. Sekä öljy- että kaivosala ovat kärsineet maailmantalouden mollivoittoisuudesta. Lisäksi kaivosala on jo luonteeltaan syklistä: kun hinnat ovat korkealla voitot ovat suuret, ja kun hinnat ovat alhaalla tuotto menee miinukselle.

Osakkeen hinta on nyt alhaisimmillaan viiteen vuoteen. Viimeksi hinta oli näin alhaalla notkahduksen aikaan 2008-2009. Jo 2006 osakkeen kurssi nousi ensimmäistä kertaa noin nykyiselle tasoille.


Osinko on lähellä kuutta prosenttia, P/E:n ollessa alle 9. Oman pääoman tuotto on runsaat 12 %. Kaikilla mittareilla siis ihan huokeahko yhtiö, tosin toimialan syklisyys huomioiden tämä on ihan “asiaankuuluvaa”.

Yksi asia on minulle auki: en tiedä millä kaikilla tavoin ja kenen toimesta rakasta osinkoani tullaan verottamaan. Jos kaikki eurot jäävät matkalle, pitää suhtautua tähän osakkeena jonka myyn pois kun kurssit ovat nousseet. Ideaalitilanteessa tästä saisi vakaan osinkoyhtiön jota voisi omistaa pitkään ja jonka perikunta voisi myydä kun kaipaavat rahaa hautajaisieni järjestämiseen.

2 kommenttia:

  1. Oletko saanut selvää osinkojen verotuksesta vielä?

    VastaaPoista
  2. En ole edes yrittänyt asiaa selvittää. Olen syönyt kinkkua, kalkkunaa ja maannut kotona :)

    Raportoin kun tiedän, mutta tämä ei ole kovinkaan korkealla tsekkauslistoilla.

    VastaaPoista