UA-52254593-1

16.12.2014

Ostin lisää Nokian renkaita

Tuplasin tänään Nokian renkaiden osakemääräni. Ostin toiset 27 osaketta Nokian renkaita vajaan 19 euron kappalehintaan. Kaksi viikkoa sitten ostin saman määrän, runsaan 22 euron hinnalla. Siitä lisää tässä bloggauksessa.

Miksi näin? No etenkin liittyen ruplan romahtamiseen pörssikurssit ovat tippuneet parissa päivässä ties kuinka paljon. Omasta mielestäni ihan kohtuulliseen hintaan ostamani Nokian renkaiden arvo oli laskenut kahdessa viikossa miltei 18 %, ja pelkästään tänään likimain yhdeksän prosenttia.

Voi olla että tämä ostos vielä kostautuu: Nokian renkaiden liiketoiminnasta neljännes tulee Venäjältä, ja yhtiö on käsittääkseni Venäjän suurin rengastyyppisen teollisuustuotteen viejä (ei voita öljyalaa, heh heh). Jos naapuri notkahtaa pahemman kerran, notkahtanee myös Nokian renkaat. Putoavaan puukkoon tarttumiseksi tätä kutsutaan, mutta aina joskus sitä veri lentää.

Miksi sitten nyt ostin? Suoraan sanoen: jos Venäjä ei totaalisesti romahda ja pörssiromahdus ei ala, niin nyt saa halvalla. Voi olla että Nokian renkaiden tulos ja osinko tippuvat (Inderes varoitteli tuloksen tippumisesta jokin aikaa sitten*), ja sitä kautta laskee yrityksen arvo. Eli syntyy ikävä kierre. Mutta näen melko todennäköisenä että Venäjä-riski on jo mukana kurssissa ainakin pääosin. Lisäksi liiketoiminnasta Venäjä on vain osa, kurssi tippuu sitä tahtia kuin kyseessä olisi tyystin Venäjällä toimiva yritys.

Tällä hetkellä Nokian renkaiden osuus on noin 2,5 % sijoitusvarallisuudestani. Ei vielä kohtuuttoman paljon. En ole ostamassa lisää ellei kurssi tipu tuntuvasti jonnekin 15 euron tietämille. Silloin pitää kyllä arvioida että onko yrityksellä muutoin menossa niin huono vaihe, että kannattaa olla varovainen.

Isoin riski on, että kurssilasku on pidempikestoinen ja reagoin liian nopeasti. Eli huomenna on parempi ostohetki kuin tänään, ja ylihuomenna vielä parempi. Tämä - olen huomannut - on helmasyntini. Kykenen ostamaan laskevilla kursseilla, mutten osaa odottaa kovinkaan pitkään. Katsotaan.

* Täydennys. Muistin että tuli jo tulosvaroitus, mutta on ollut spekulaatiota että tulosvaroitus on tulossa. Muutin sanamuotoa 16.12.2014 kello 15.52.

3 kommenttia:

 1. Jos on kassaa niin YIT, Nokian Renkaat, Tikkurila ja tietenkin kannattaa myös laittaa katseensa Norjaan ja ostaa vaikka vain indeksirahastoa kruunuissa.

  Se kuinka alas menee oliko tänään pohjat vai vasta ensi vuonna tai myöhemminkin ovat täysin arvailuja, mutta jos kassa mahdollistaa ajallisen hajautuksen niin nyt on loistava tilaisuus.

  VastaaPoista
 2. Yritän suhtautua kaikkiin sijoituksiini siten, että ne ovat pitkäaikaisia sijoituksia. Kunhan voittoa tulee, niin aikataululla ei ole niin väliä.

  Vaikuttaa siltä, että tuo jälkimmäinen Nokian renkaat -ostokseni ajoittui aika mukavasti viime päivien kurssien pohjille. Siitä on Nokian renkaidenkin kurssi noussut jo viitisen prosenttia.

  Tosin kun kyse on heiluvasta Venäjästä, vastaavia ja pahempia notkahduksia lienee luvassa...

  VastaaPoista
 3. Se sama anonyymi, tarttis varmaan joku tilikin luoda :)

  Venäjän osalta kriisi ei ole ohitse. Asioiden ratkaiseminen ja käänne eivät tapahdu viikossa ja ruplaa on tuettu jo yli vuosi. Seison tämän takana, vaikka yleensä puhun vain säännöllisen ostamisen ja holdaamisen puolesta. Nyt tekisi mieli spekuloida.

  Onko kukaan vielä miettinyt ääneen sitä, että USA ja OPEC-maat jopa toistensa kustannuksella haluavat näyttää Putinille närhen munat. Pakotteet eivät ole mitään, kun ylituotannolla ajetaan öljynhinta alas ja vielä pidetään se siellä riittävän kauan. Ajetaan yksi pelaaja ahdistuneena nurkkaan.

  Tiedän, että se aiheuttaa myös investointiseisokkeja shale oilin osalta, mutta myös laskevan öljyn hinnan odotetaan kasvattavan ostovoimaa ja tätä palvelujen ja teollisuuden kasvua. Samaan aikaan myös energian ja raaka-aineiden hinnan lasku viittaavat talouden hidastumiseen. Mielenkiintoinen kehä, joka vaatisi ehkä enemmän aikaa pohdintaan kuin pari pitkää :)

  VastaaPoista