UA-52254593-1

9.10.2014

Ostin Stora Ensoa

Sinne taas hävisivät käteisvarantoni: ostin Stora Ensoa. 15 osaketta, vajaalla tonnilla.

Perustelujakin löytyy:
 • Metsäteollisuus kiinnostaa. Isänmaallista, ehkä. Ja olen aina pitänyt polttopuiden teosta. En usko että metsäteollisuus Suomesta minnekään häviää, ja isoin tiputus paperinkulutuksessakin lienee takana.
 • P/E -arvo on kymmenen tienoilla, osinko vajaata 5 %. Jos yhtiön ei meno tuntuvasti heikkene, ostos on halpa.
 • Inderes suosittelee ostamaan. Olen pari kertaa ostanut ja muutoin vain seurannut noita suosituksia, eikä niillä ainakaan metsään olisi mennyt (huomatkaa kielikuva, olen siitä ylpeä). Eli heillä oli hyvät perusteet, päätin seurata.
Huomaan että ongelmakseni alkaa muodostua maltti: kun tilillä on rahaa joka olisi tarkoitus sijoittaa, en oikein malta odottaa. Teoriassa odotan halpoja ostohetkiä, käytännössä tulkitsen “otollisen” ostoshetken tulevan ihan heti kun rahaa on tilillä…

Vielä kuukausi sitten minulla oli yli 3000 euroa varastossa odottamassa kurssilaskua. Sen jälkeen salkkuun on päätynyt Munich re:tä, McDonaldsia sekä Stora Ensoa, eikä enää ole sijoitustilillä kuin ehkä 30 euroa.

Lievä puolustava asianhaara on, että kurssit ovat tosiaan laskeneet, periaatteessa kaikki nuo kolme firmaa olivat tarjolla melko halvalla. Saattaa olla että ostot olivat järkeviä, mutta sen näyttää vain aika.

Mutta silti: nyt pitäisi olla malttia kerätä suunnittelemani 5000 euroa varastoon, ja ostella sitten vain sen ylittävillä rahoilla. Syksyn aikana minun pitäisi saada sanottaisiinko myöhästyneitä kulukorvauksia lukuisia tuhansia euroja, joista saan pohjamunan tuohon projektiin. Vaan sisääntuleva raha ei auta, jos työnnän rahaa samaa tahtia ulospäin.

2 kommenttia:

 1. Hieman samanlaista hätäilyä olen omaltakin kohdaltani huomannut. Jos mikään jo salkussa olevista yhtiöistä ei vaikuta riittävän edulliselta niin kaivan jostain esiin jonkun, joka mielestäni on. Aluksi menin toisaalta ehkä enemmänkin mukaan hypeen, mutta viime aikoina ole mielestäni onnistunut melko hyvin jo malttamaan mieleni ja hankkimaan vain mielestäni kohtuullisesti arvostettuja osakkeita. Nopealla vilkaisulla Stora Enso näyttää aika vakaalta osingonmaksajalta, mutta oman pääoman tuotto ei viimeisen viiden vuoden aikana ole mitenkään päätähuimaava ollut. Se tosin tullee parantumaan (ja kurssi oletettavasti nousemaan) jos ja todennäköisesti kun ajat tästä joskus paranevat.

  VastaaPoista
 2. Kieltämättä tuo oman pääoman tuotto on Stora Ensolla heikko.

  Yksi pointti jonka unohdin mainita on, että uskoakseni Stora Enson kaltaiset yritykset tulevat hyötymään eniten (oletettavasta) euron heikkenemisestä. Suomen ulkopuolelta ei juuri osteta vaan toiminta pyörii "euron" sisällä, mutta myynti tapahtuu myös ulospäin. Eli kurssihyötyä pitäisi periaatteessa tulla.

  Mutta katsotaan. Tähän mennessä valintani ovat olleet joko ihan hyviä tai eivät niin hyviä, mutta alkuperäiset oletukseni ovat menneet useimmiten pieleen. Toisin sanoen silloinkin kun onnituu, ei aina onnistu siksi miten olen olettanut...

  VastaaPoista