UA-52254593-1

8.10.2014

Ostin McDonaldsia

Ostin viikko sitten 15 kappaletta McDonaldsin osaketta, hieman päälle 1100 eurolla.

Jonkinmoisia perustelujakin löytyy:
 • McDonalds on pitkän linjan osintoaristokraatti, osinko on nostettu vuosittain ainakin 25 vuoden ajan. Jos tahti jatkuu samana, runsaan 3,5 % nykyinen osinko tulee kasvamaan tasaisesti.
 • Toiminta on luonteeltaan varsin vakaata - hankala nähdä että bisnes voisi Nokian tyyliin hävitä alta.
 • P/E eli tuloksen ja hinnan suhde oli 17 tienoilla, nyt vähän alle. Tämä on melko kohtuullisesti vakaasta amerikkalaisesta osingonmaksajasta.
McDonalds on ollut vaikeuksissa, myynti on laskenut. Tämä on painanut myös osakekurssia. Jos tilanne korjaantuu ostokseni on oikein järkevä, jos ei korjaannu, niin sitten ei välttämättä ole.

Tosiasiassa tämä on myös tunneostos. Haluan sen tunteen, että omia hampurilaisiani täällä syön kun euron juustohampurilaista pureskelen, herkuille perso kun olen.


Otetaan mukaan vielä kuvio yrityksen osakekurssista viime vuosikymmeninä. Numerot eivät paljoa erotu, mutta oikealla ovat 20, 40, 60, 80 ja 100 (dollaria).

Lähinnä voi jossitella että voi kun olisin tajunnut ostaa osakkeita jo viisi vuotta sitten… Tosin esimerkiksi 2008 pörssiromahdus ei McDonaldsin kurssissa paljoa näkynyt. Tämä on käsittääkseni aika tyypillistä ns. osinkoyhtiöillä joilla on melko vakaa liiketoiminta - jos liiketoiminta ei muutu, niin osakkeen arvokaan ei paljoa elä.

Merkillepantavaa on, että viimeiset pari vuotta osakkeen arvo on polkenut paikallaan, ja on nyt yli 5 % halvempi kuin kalleimmillaan.

Oston jälkeen pörssikurssit ovat olleet laskusuuntaiset, ja myös McDonalds on laskenut ostohetkestäni 2,5 %. En ole vielä huolissani, tämä on ostos jonka järkevyyttä arvioidaan 10 vuoden kuluttua, tai kahdenkymmenen. Jos kurssit laskevat vielä jonkin aikaa harkitsen täydentävää ostosta.

3 kommenttia:

 1. Moi
  Mielestäni hyvä ostos, joka myös tulevaisuudessa tulee maksamaan kasvavaa osinkovirtaa. MCD löytyy myös omasta salkusta ja tarkoitus on lisätä sitä, jos ja kun hinta vielä laskee.

  Terveisin,
  DH

  VastaaPoista
 2. Selkeästi tunneostos jos yhtiön nimikään ei ole hallussa ;)

  VastaaPoista
 3. Ohhoh mikä väärinkirjoitus. En tiedä olenko oikeastaan ikinä kirjoittanut McDonaldsia, vaikka olen noissa asioinut viimeiset 25 vuotta.

  Korjasin blogitekstiin nuo kirjoitusvirheet, jos joku miettii mistä täällä keskustellaan.

  VastaaPoista