UA-52254593-1

29.5.2014

Nordnetin kuluton indeksirahasto: tulossa hintakilpailua?

Nordnet* tuo kesäkuussa markkinoilla täysin kuluttoman Superrahaston, joka sijoittaa 25 suurimpaan Suomalaiseen yritykseen. Kyseessä on siis indeksirahasto joka “vain” seuraa kursseja ja pörssin tilannetta. Bonuksena myös Suomessa saa myöhemmin ostaa Norjan ja Tanskan vastaavia.

Kyseessä on markkinointiprojekti: Nordnetille tulee kuluja, mutta tarjoavat palvelua ilmaiseksi ja näkevät tämän potentiaalisena sisäänheittotuotteena. Ja ovat siinä oikeassa. Voin hyvin kuvitella, että rahasto vetää Nordnetilta uusia asiakkaita kilpailijoilta, sekä S-Pankin tyyliin ihan uusia sijoittajia.

Itse pyrin sijoittamaan rahastoissa etenkin indeksirahastoihin, ja kun pienet säännölliset ostot ovat mahdollisia, rahastot sopivat hyvin kuukausittaiseen pikkuhiljaa tapahtuvaan säästämiseen. Otan vahvasti harkintaan ovatko myös nämä kolme rahastoa kesän jälkeen kuukausittaisella ostolistallani.

Isompi kysymys on mistä tämä kertoo. Tällä hetkellä Nordnetin kautta on myynnissä pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:fiä (pieniä kuluja, mutta kaupankäyntikulut ja tarvittavat ostosummat korkeampia) sekä tavallisia rahastoja osto ja myyntikuluitta. Tavallisten rahastojen puolella taitaa olla vain yksi matalakuluinen indeksirahasto, Handelsbankenin Eurooppa.

Tällä hetkellä Nordnetin saa rahansa välityspalkkioina rahastoja tarjoavilta yhtiöitä. Ja koska välityspalkkioita maksetaan ja kaikkea, niin tarjolla on vain korkeakuluisia rahastoja.

Pyrkiikö Nordnet vastaavanlaiseksi palveluntarjoajaksi kuin muutkin alan yritykset? Tuleeko kolmen “sisäänheittorahaston” rinnalle matalakuluisia indeksirahastoja?

Ainakin Nordnetin blogissa ovat kovasti puhuneet indeksisijoittamisen puolesta, joten looginen askel olisi rakentaa maailmanlaajuinen sarja indeksirahastoja, tyyliin Pohjois-Amerikka, Eurooppa, Aasia jne. Jos kulut saa painettua kilpailijoiden tasolle tai sen alle (Handelsbanken 0,4 %, Seligson hitusen enemmän), voisi esimerkiksi Seligsonilta kalastaa asiakkaita.

Näin Nordnet sekä myisi muiden tuotteita, että omiaan. Niinhän ne muutkin toimivat. Pohjoismaat lienevät tarpeeksi suuri markkina-alue johon pohjata. Kaikkiin pohjoismaihin voisi tarjota samoja tuotteita.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

4 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa.

  Nuo samat kysymykset ovat olleet mielessäni ja saattaa olla, että sijoitusmarkkinassa nähdään Suomessakin vihdoin aitoa kulukilåpailua. Sei parantaa piensijoittajan -sijoitussäästäjän -asemaa.

  P.S. Lisäsin blogisi omaan blogrolliini. Tervetuloa joukkoon tummaan!

  VastaaPoista
 2. oisko lynxi vihdoinkin avaamassa suomenkielisen palvelun?

  www.lynxbroker.fi

  muuten tuntuu nordnetin toiminta hyvin epä-nordnetmaiselta. pääseehän tuolla ehkä otsikoihin.

  VastaaPoista
 3. Pieni hintakilpailu tekee aina hyvää. Riski on tosin, että sitten sijoitukset ovat helposti monessa paikassa - ja häviää käsitys kokonaisuudesta.

  Mutta tuota voi kuroa kiinni esimerkiksi sillä, että seuraa tilannetta omien taulukoiden avulla.

  VastaaPoista
 4. Käytän Morningstarin salkkuominaisuutta kokonaisuuden seuraamiseksi. Sinne uppoavat myös korko- ym. siijotukset suoraan. X-ray on näppärä peli.

  VastaaPoista