UA-52254593-1

11.8.2014

Ryhdyin ETF-kuukausisäästäjäksi

Ryhdyin sitten etf-kuukausisäästäjäksi. En ole omistanut vielä hetkeäkään yhtään etf:fää, mutta houkuttanut on. Koko "sijoitusurani" ajan olen näet etf-puolta seurannut. Nordnetin* ryhdyttyä tarjoamaan maksutonta kuukausisijoitusta tiettyihin ETF-rahastoihin, olen kierrelyt asiaa kuin kissa kuumaa puuroa.

En muuten ole ihan varma tuosta kissasta ja kuumasta puurosta. Ikinä ei ole ollut kissaa lemmikkinä, ja kun olen käynyt tutuilla joilla kissa on, ei ole ollut kuumaa puuroa jonka syömistä porukalla odotettaisiin.

Toinenkin sivujuonne, jos joku tippui kärryiltä aloituskappaleessa: ETF on pörssinoteerattu rahasto, kuin pankin tarjoamat rahastot, mutta niitä ostetaan pörsseistä kuin osakkeita. Ne ovat usein normaaleja rahastoja matalakuluisempia. Yksi ETF voi olla osuus esimerkiksi 25 suurimmasta Helsingin pörssin osakkeesta. Vähän niin kuin buffeepöytä josta saa vähän kaikkea, sen sijaan että ottaisi paljon yhtä.

Tähän mennessä en ole ostanut ETFfiä koska olisi pitänyt maksaa välityspalkkiot sekä ostaessa että myydessä. Eli summan pitäisi olla kohtalaisen iso (sellainen 1000 euroa) ja sijoitushorisontin mieluusti useampi vuosi. Muutoin näet kulut alkavat olla liian iso osa tuotosta.

Nordnetin* maksuton kuukausisijoittaminen tarkoittaa sitä että voi ostaa pikku hiljaa, myyminen tosin edelleen maksaa. Ennen kaikkea tuo "ostaminen pikkuhiljaa" houkuttaa, sillä sijoittamiseen minulla on jokunen satanen kuussa.

Se mikä nyt on Nordnetillä muuttunut on kasvanut tarjonta (kiitos vaan vinkistä Laiska sijoittaja). Aiemmin tarjoilla olleet ETF:fät eivät hirveän dramaattisesti eronneet (kuluiltaan) esimerkiksi Seligsonin indeksirahastoista, joten en nähnyt syytä vaihtaa aiempaa linjaa.

Toisin sanoen Nordnet tarjoaa nyt myös hyvin aiempaa matalakuluisempia ETF:fiä.

Itse päädyin kuukausisäästämään kahteen seuraavaan.

iShares Core MSCI World UCITS ETF pitää sisällään laajan kattauksen ns. kehittyneiden maiden osakkeita. Yhdellä sijoituksella saa siis hajautuksen lähes koko maailmaan, tosin painottuen suurempiin yrityksiin. Mukana on 1641 yritystä. Osingot sijoitetaan uudestaan, ja kulut ovat vain 0,2 %
"iShares Core MSCI World UCITS ETF on pörssinoteerattu rahasto (ETF), jonka tavoitteena on seurata mahdollisimman tarkoin MSCI World -indeksiä. ETF sijoittaa todellisiin indeksiarvopapereihin. MSCI World -indeksi sisältää koko maailman teollisuusmaiden osakkeita, jotka täyttävät MSCI:n kokoa, likviditeettiä ja yleisen kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden määrää koskevat kriteerit. Indeksi on painotettu yleisen kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden markkina-arvolla."
Tähän menevät rahat ovat vähän poikkeuksellisia. Perheellämme on satunnaisia sivutuloja. Niistä kolmanneksella lyhennetään lainoja, osa menee turvallisiin korkorahastoihin ja noin puolet saan sijoittaa vapaasti, mutta hajauttaen. Summat eivät ole isoja, joten suunnittelin että ohjaan kaiken ylijäävän tähän etf-rahastoon.

Toinen valintani iShares Core S&P 500 UCITS ETF sijoittaa 500 suurimpaan amerikkalaiseen yritykseen. Toisin sanoen yhdellä ostolla pääsee kiinnittymään varsin totaalisesti Yhdysvaltain talouteen. Näitä ostan "omaan" piikkiini. Osingot uudelleensijoitetaan, ja kulut ovat varsin mitättömät 0,07 %
"iShares Core S&P 500 UCITS ETF on pörssinoteerattu rahasto (ETF), jonka tavoitteena on seurata mahdollisimman tarkoin S&P 500 Net Total Return -indeksiä. ETF sijoittaa todellisiin indeksiarvopapereihin. S&P 500 -indeksi tarjoaa sijoitusposition 500 markkina-arvoltaan suureen, S&P:n koko-, vaihto- ja painotuskriteereihin sopivaan yhdysvaltalaiseen osakkeeseen."
Minulla on sekä Seligsonin että Handelsbankenin Pohjois-Amerikka indeksirahastoja. Tästä eteenpäin uudet ostot ohjautuvat muualle. Voi olla, että jossain kohtaa myyn nuo pois ja siirrän varoja ETF:fien suuntaan.

Tarkistin muuten Nordnetiltäkin asti tuota kuukausisäästämistä. Halutessaan kuukausisäästösopimusta voi katkoa, muuttaa tai lopettaa ihan vapaasti. Varattomampi voi siis periaatteessa katkaista kuukausisäästön joka toiseksi kuukaudeksi jne., ja siten rytmittää ostoja. Työlästä, mutta mahdollistaa hieman tyyriimpien ETF:fien oston vaikka kahtena kuukautena kolmesta.

o o o

Jos harkitset ETF-kuukausisijoittamista  Nordnetin* kautta, arvostan jos kirjaudut sinne tuossa edellä olevan linkin kautta. Minä saan jonkin verran komissiota ja ostan perheelle herkkuja. Nordetin etu on etenkin maksuton kuukausiosto. Sen sijaan jos haluaa ostaa ETF:fiä kuukausisäästölistan ulkopuolelta, niin niistä menevät normaalit välityspalkkiot. Tässä kohden kannattaa aina vertailla välittäjiä.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

2 kommenttia:

  1. Tuo on varmasti hyvä tapa säästää.
    Nuo mainitsemasi kulut ovat ilmeisesti vain "management fee", ei kokonaiskustannus? Jos olen ymmärtänyt oikein, niin "management fee" on se summa joka menee suoraan rahastoyhtiön taskuun; siihen päälle tulevat vielä kaupankäyntikustannukset.
    Esimerkiksi vastaavan DB X-trackers S&P 500 etf:n management fee on 0,05%, mutta kokonaiskulut (TER = Total Expense Ratio) on 0,20%. Ei sekään tietysti ole paljoa.
    http://www.boerse-frankfurt.de/en/etfs/db+x+trackers+s+p+500+ucits+etf+etf+LU0490618542

    VastaaPoista
  2. Juuri noin. Todelliset kulut ovat jonkun verran isompia kuin mainitsemani. Mutta koska siitä ei ole täyttä varmuutta, niin käytän noita virxallisia pohjalukuja.

    Käsittääkseni indeksipohjaisissa rahastoissa kaupankäyntikulut ovat usein maltillisia, sillä muutoksia ei tule niin paljoa. Tasapainotus on esimerkiksi neljästi vuodessa, ja iso osa yrityksistä pysyy mukana vuosia tai vuosikymmeniä.

    Huomaan itse painottavani vähän liikaakin kulujen osuutta. Kun puhutaan nollaa lähenevistä luvuista ei niillä enää tee isoa eroa. Mutta logiikka on sama kuin kaupassa käydessä, ei se Pirkka-tuote ole paljoa halvempi, mutta pitkässä juoksussa eroa tulee.

    VastaaPoista