UA-52254593-1

24.4.2021

Uusi suunta avattu: robotiikka-EFT

Päätin viikolla ryhtyä ostamaan säännöllisen epäsäännöllisesti minulle uutta ETF-rahastoa. Kyseinen ETF löytyy Nordean valikoimasta, ja on nimeltään IShares AUTO & ROBOTICS UCITS ACC ETF.

Ensin taustoja. Ostin aikoinani Nordnetin kautta ETF:fiä maksuttomilla kuukausisijoituksilla. Mutta kun Nordnet rupesi perimään olisikos ollut 2,5 euron maksun per kuukausi kun noita kauppoja on käyty, niin en tykännyt ja lopetin. Oikeasti summani olisivat vain satasia, joten se 2,5 euroa oli ihan tuntuva osuus. Tosin Nordean maksimissaan prosentin kulut tuo samanmoisia kuluja.

Lisäksi minun piti siirtää euroja Nordnettiin, ja tilanne oli kaikin puolin monimutkaisempi kuin Nordean kanssa.

Tämä on jotanut siihen, että ostan erillisillä toimeksiannoilla. Ja jos ei ole ostettavaa tai minulla aikaa, niin jää ostamatta. Lisäksi kaikki on tuntunut kalliilta.

Tämän Automation & Robotics -rahaston rooli on minulla yksinkertaistettuna, että ostan sitä satasella tai kahdella kuussa välittämättä sen hinnoista. Jos hinta laskee, ostan vielä vähän enemmän, samoin kuin muitakin omistuksiani (2 % välein ja vähän kasvavilla summilla). Mutta jos hinnat nousevat, ostan silti satasella tai kahdella.

Sijoitustaktiikkani, jossa ostan aallonpohjissa, ongelmakohta ovat toimialat, jotka nousevat tasaista tahtia.  Tämä johtaa siihen, että omistukseni ovat aika vakaandefenssiivisiä ja aaltoilevia. 

Sen sijaan tämä suuntapa kasvaa. Kaiken logiikan mukaan automaatioon ja robotiikkaan satsaaminen ei nyt ainakaan tyystin turhaksi osoittaudu, joten tässä on mainio bulkkiostokohde, jota voin ostaa silloin kun muuta en keksi.

Rahasto on fyysinen, eli omistuksia ei lainata. Kuluja on 0,40 % vuodessa. Osinkoa ei makseta, joka on järjen mielestä hyvä juttu, mutta tunteen mielestä tylsää. Rahasto omistaa (4/2021) 125 eri yritystä, ja suurimman osuus on 4,17 %. Toisin sanoen rahasto on aika kivasta hajautunut.

Päälle prosentin verran ovat sijoittaneet myös Suomeen:
Valmet 0,56 %
Konecranes 0,32 %
Cargotec 0,24 %

2 kommenttia:

 1. Tervetuloa kerhoon! Itse olen sijoittanut tähän ETF:ään reilusti: sitä löytyy salkusta jo 25k edestä. Arvonnousua on 81%, osittain siksi että suurin osa sijoituksistani tähän ETF:ään osui viime vuoden keväälle koronakuoppaan.

  Tuo ETF on kyllä melko "rikkaasti" hinnoiteltu juuri nyt, eli maltti on valttia. Silti, automaatio ja robotiikka on teema josta ei ole oikein varaa olla sivussa :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä huomio. Tähän (kuten kaikkeen muuhunkin) olisi tosiaan kannattanut sijoittaa koronakuopassa :)

  P/E tässä oli jotain 35 tienoilla, eli aika pitkään saa odotella omiaan takaisin ellei ole kasvua.

  Ja olen tosiaan maltillinen. Nyt tuolla on kiinni 25o euroa, ja alan pikku hiljaa odottamaan pieniä kuoppia tai sitten vain sijoitan tänne pieniä summia silloin tällöin. Aika näyttää.

  VastaaPoista