UA-52254593-1

17.8.2020

Miniostoksilla: laivanmoottoreita, kaikenlaista, puuta, sitä mitä puusta tehdään ja vielä riskillä kanadalaisia kiinteistöjä

Huomenta! Viime viikot veivät minut taas ostoksille. Myönnettäköön, en ole tyysin pysynyt sijoitussuunnitelmassani.

Puolustuksekseni pitää sanoa, että sijoitussuunnitelmani on osin huono ja puutteellinen. Ostan pienillä sumilla suuria määriä yrityksiä aina 2 % kurssinpudotuksen jälkeen. Vaan kevät moukaroi ostohintani niin alas, että teoriassa on mahdollista, etten enää koskaan ostaisi yhtäkään listani yritystä. Tämä siis koska pyrin ostamaan aina alle alimman ostohintani, ja monia yrityksiä sai todella halvalla.

Niinpä olen alkanut improvisoimaan. Sillai MacGiver-henkisesti. Laajennus aiempaan taktiikkaani kuuluu suunnilleen siten, että katson omistamieni yritysten listaa. Sitten katson minkä hintaisia ne ovat ja missä määrin ne ovat plussalla tai miinuksella. Sitten katson paljonko mitäkin omistan. Sitten ostan fiiliksellä pienen määrän jotain firmaa, josta tuntuu, että voisin ostaa lisää.

Eikös olekin vakuuttavan kuuloinen taktiikka? Näitä yrityksiä päätyi haaviin.

Wärtsilää ostin 13 osaketta hintaan 7,5 euroa. Wärtsilän osake on halventunut, ymmärrettävästi. Investoinnit esimerkiksi meriteollisuuteen ovat vähentyneet, ja kuoppa voi olla hyvin pitkäaikainen. Toisaalta pidän Wärtsilästä, on kiva olla osa länsirannikon energiabuumia ja paremmat ajat voivat joskus koittaa.

3M on yhdysvaltalainen kulutus- ja toimistotavaroita tekevä firma, jolla on todella laaja skaala tuotteita ja tarjontaa. Oston 3M:mää yhden osakkeen dollarihintaan 164 dollaria. Koronaepidemia on painanut kurssin niille tasoille joilla olen vuosia sitten 3M:mää ostanut, joten ajattelin sitten ostaa yhden osakkeen lisää.

UPM Kymmene on vanha tuttu, jonka osuutta olen halunnut omistuksissani lisätä. Paperiteollisuudella menee nyt heikommin ja esimerkiksi sellun hinta on alamaissa. Toisin sanoen yrityksen kurssi on laskenut ihan hyvästä syystä. Minä taasen yritän tarttua osin sykliseen yritykseen sen aallonpohjassa tai ainakin alamäessä. Eli ostin UPM Kymmentä viisi osaketta kappalehintaan 23,05 euroa.

Ahlstrom-Munksjötä tarttui mukaan seitsemän osaketta lisää, hintaan 13,70 euroa. Ahlis (vai miksi sitä kutsuisi kun ei jaksa kirjoittaa koko nimeä?) tekee kaikenlaista omien sanojensa mukaan "innovatiivisia kuitupohjaisia materiaaleja." Tässä ollaan UPM:m kavereita, kun UPM tekee niitä kuituja. Noh, Ahlismunkkis tekee kuitenkin kaikenmoista sellaista, mitä tulevina vuosina tarvitaan entistä enemmän. Siksi lisäys.

Lopuksi kanadalainen BTB Reit. Tässä vaellan tietoisesti riskien mailla. BTB omistaa kiinteistöjä ranskankielisessä Kanadassa. Omistuksessa on sekä toimisto-, teollisuus- että liiketilaa. Korona nyt on iskenyt kaikkiin näihin, ja isku voi olla jopa pysyvä. Eli etätyö voi yleistyä, teollisuus voi supistua ja liiketilat voivat vähentyä kaupan siirtyessä verkkoon.

Mutta toisaalta jos tässä palataan edes lähelle edellisiä vuosia, niin nyt voi halvalla saada. Enkä jotenkin usko fyysisen tilan merkityksen katoavan. Ja on vuokralla myös Kanadan hallintoa ja provinsseja ja vaikka mitä. Eli BTB Reittiä 49 osaketta kappalehintaan 3,17 Kanadan dollaria.

Siinäpä nämä. Korona ei ole iskenyt henkilökohtaiseen talouteeni - ainakaan vielä. Niinpä jatkan entiseen malliin ja ostan osakkeita kun tilaisuus aukeaa.

1 kommentti:

  1. Hyvää tekstiä sinulla ja kovin tutun kuuloista. Herättelin tässä omaa blogiani henkiin pitkästä aikaa ja kirjoittelin hivenen vähän samasta aiheesta eli miten ihmeessä siinä sijoitussuunnitelmassa onkin niin vaikea pysyä vuosienkin tuomasta kokemuksesta huolimatta :-)

    VastaaPoista