UA-52254593-1

26.5.2019

Askelia lifestyle-suuntaan: tulossa elämäntapoihin liittyvä sarja bloggauksia

Tämä blogi ottaa pian askelia uusiin suuntiin. Tulossa on sarja pohdintoja liittyen elämäntapoihin, hyvinvointiin ja kaikkeen sellaiseen. Mutta ensin askel taaksepäin.

Viime viikolla minulla oli kolme kiintoisaa pohdintaa itseni kanssa.

Ensinnäkin lueskelin ehdotusta ilmastolautasesta. Siis ehdotuksesta miten kannattaisi syödä jotta kuormitus maapallolle olisi kohtuullinen. Arvannette, etten ole tällä hetkellä mallioppilas. Ei ole juuri kukaan suomalainen. Parantamisen varaa on.

Sitten katsoin tiliotettani. Vaikken tuhlaa, niin voisi sitä käyttää myös vähemmän rahaa kaupassa. Etenkin, kun osa ruuasta menee ekopyttyy. Silkkaa rahan ja resurssien tuhlaamista.

Kolmas hetki koitti uimahallissa. Kävin pitkästä aikaa punnitsemassa itseni. Päälle kolme kiloa lisää sitten viime syksyn, vaikka olen mielestäni syönyt terveellisemmin. Olen tosin tainnut liikkua vähemmän. Mutta silti, huono suunta. Masu kasvaa.

Hieman taustaa. Olen hyvän matkaa päälle nelikymppinen perheenisä. Käytännössä yksinhuoltaja. Sitä kautta arki menee aika lasten ehdoilla. Töissä ei tule liikuntaa. Joten liikkua pitää erikseen, tai työmatkoilla.

Olen myös ylipainoinen. En nyt mielestäni mitenkään älyttömän paljon, mutta silti. Ei se järkevääkään asia ole. Ja etenkin tuo suunta sai minut pohtimaan, että olisi syytä hitusen hienosäätää elämäntapoja. En kaipaa suurta projektia, vaan pitkäaikaista linjanmuutosta.

Bonuksena: kaikki isovanhempani elivät 75-90 -ikävuoden tuntumaan. Eli geenit kunnossa, jos en itse sössi.

Mitä siis nyt suunnittelen?

  • No, ensinnäkin minulle toimii tapa tehdä listoja ja graafeja. Pitää soveltaa sitä myös tähän suuntaan. Rupean seuraamaan pyöräiltyjen työmatkojen määrä, lihattomia päiviä, ostamieni herkkujen määriä jne.
  • Toisekseen toimin skarpimmin jos lupaan asioita julkisesti. Lapsille, työkavereille, kenelle tahansa. Sitten toimin paremmin niiden mukaan. Joten tässä kohden oivaltanette, että kun bloggaan asiasta julkisesti, niin suunnittelun lisäksi parannan todennäköisyyttä toimi suunnitelman mukaan.
  • Kolmannekseen jaan asian osiin, pieniin ja isompiin sellaisiin. Muutama kymmen eri asia - pientäkin - yhdessä vaikuttaa jo ainakin jonkin verran.
  • Neljännekseen, tämä on myös talousasia. Terveelliset elämäntavat ovat myös taloudellisia elämäntapoja.

Lopputuloksena syntyy kenties sarja toimintalogiikkoja, yksittäisiä linjauksia ja pohdintoja, sekä bloggauksia. Mutta nähtäväksi jää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti