UA-52254593-1

30.12.2017

Pari myyntiä ja auton osto

On ollut vilkkaita viikkoja. Lisäksi tein itselleni aika hankalat lähtökohdat vuodenvaihteen seurantojen tekemiseen, kun olen siirrellyt rahaa sinne ja tänne.

Askel aiempaan. Tulin siihen tulokseen, että tarvitsee hankkia auto. Tästä on aiemmassa blogissani. Asiassa ei ole pätkän verran taloudellista järkeä, mutta auttaa arjessa ja omissa sekä lasten harrastuksissa. Niilläkin on arvonsa.

Auton ostaminen on kuulkaa ärsyttävää hommaa. Vaihtoehtoja on loputtomasti, ja aina on lisää tarjolla kulman takana. Lukitsin lopulta muutaman vaihtoehdon, ja lähdin liikkeelle niistä.

Yksi asia oli rahoituksen pohtiminen. Aika ajoin on tyyliin nollakorkoisia tarjouksia. Ilmeni kuitenkin, että:

 • Nollakorkoja on tarjolla satunnaisesti ja vain uusiin autoihin. En halunnut uutta autoa.
 • Matalaakin korkoa tarjoavissa vaihtoauto-tarjouksissa on jokusia ketunhäntiä piilotettuna: satasten järjestelymaksuja ja esimerkiksi 10 euron lainanhoitokuluja per kuukausi. Eli sen koron päälle kertyy muutakin summaa.


Tuosta nyt ei voinut kuin vetää ilmeisen johtopäätöksen: tyhjennä tilejä ja myy osakkeita. Maksa auto kerralla.

Ensin tyhjensin säästötilit ja siirsin pari tonnia osakkeiden ostoon kaavailluista euroista. Se ei riittänyt, joten käänsin katseeni rahastoihin ja osakkeisiin.

Päädyin myymään koko omistukseni seuraavista:

(1) Myin kaikki osakkeeni eli noin 1500 eurolla iShares Core MSCI World UCITS ETF:fää. Ei erityistä syytä, mutta myynti oli helppoa, summa sopivan kokoinen ja plussaa oli kivasti rivin alla.

(2) Lisäksi myin kaikki omistukseni Omega Healtcare Investorsista. 127 osaketta vajaalla 3000 eurolla. Tämä tapahtui raskain mielin, mutta annoin järjen päättää. Kurssi oli nimittäin tuntuvasti miinuksella eli verotuksessa hyötyy, ja toisaalta yritys aaltoilee siihen malliin, että uskon pääseväni ostamaan itseäni jälleen mukaan sopuhinnalla. 

Jälkimmäinen kirpaisee osinkopuolta, sain Omegalta kuluvana vuonna parisensataa osinkoja. Toisaalta olen ostanut - ja toivottavasti tulen ostamaan - osakkeita pitkin vuotta. Eiköhän tuo kompensoidu ajan myötä.

Näillä tempuilla tililläni oli 13 000 euroa. Päädyin ostamaan kolme vuotta vanhan Kian 11 000 eurolla. Valmistajan takuuta on vielä vajaat neljä vuotta jäljellä, ja auto on varsin hyväkuntoinen sekä melko vähän ajettu. Sitä en tiedä oliko järkevä hankinta, mutta meni jo.

Seuraavaksi yritän olla maltillinen. Säästötilit eivät ole tyhjiä, mutta puskureita pitää kasvattaa. Siinä ohessa jatkan sijoittamista. Vuodenvaihteen neljännesvuosikatsauksista tulee hankalia kun rahaa on mennyt suuntaa ja toiseen, mutta onpahan laskettavaa.

Hyvää uutta vuotta vaan kaikille.

7 kommenttia:

 1. Hyvä ostos, autolla on aina mukavaa suhailla paikasta toiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin jopa, että mukavan vaarallista. Siis että tottuu menemään autolla.

   Tarvitsee vahtia arkiliikuntaa. Julkisia käyttäessä tulee käveltyä paljon. Vahingossa voi kunto rapista.

   Poista
 2. Hyvä ja kestävä auto, minullakin on rio

  VastaaPoista
 3. Se on joko uusi vähintään 5-sarjan BMW tai sitten on ajettava polkupyörällä ja käytettävä julkisia!
  BMW:tä ajettaessa perse kiittää, mutta maksettaessa sattuu. Polkupyörällä ajettaessa perse on hellänä, mutta muulloin kuin vauvan poski.

  Mukavia kilometrejä tulevalle vuodelle (kummalla sitten liikuttekaan)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritän jatkaa pyöräilyä entiseen malliin - autolla en mene töihin. Riski on, että tässä laiskistuu ja kunto tippuu.

   Poista
 4. Itsekin ostin juuri vaihtoauton. Vaimoni oli vähän sitä mieltä, että miksi piti vaihtaa auto. Mutta itse järkeilin, että se nyt kannattaa vaihtaa.

  VastaaPoista