UA-52254593-1

23.12.2017

Joululahja itselleni: lainan marginaalin tiputus

Hyvää joulunaikaa vaan. On mukavan rauhallista ja hiljaista. Bonuksena olen ollut siihen malliin kipeänä, että on tullut paljon uusia televisio-ohjelmatuttavuuksia. Mutta koti on siisti, lahjat hankittu ja sielu lepää.

Hankin myös yhden lahjan itselleni.

Aikoinaan avioeron seurauksena pari vuotta sitten oli noin miljoona eri asiaa säädettävänä. Yksi oli mökin ja siihen liittyvän lainan siirto nimiini. Se hoitui pikavauhdilla, ja lainaakin minun piti nostaa lisää. Marginaalista en oikein jaksanut vääntää, ja vääntömomenttinikin oli heikko. Kunhan sanoivat kyllä.

Noteerasin kyllä, että marginaali on turhan korkea. Ajattelin, että hoidan asian runsaan parin vuoden kuluttua (nykyajassa ensi syksynä), jolloin on syytä kilpailuttaa muitakin lainoja. Eikä huvittanut ryhtyä kilpailutusoperaatioihin. Se on aina työlästä.

Tuossa joulukuun alussa pohdiskelin, että miksi suotta odotella. Laitoin omaan pankkiini postin jossa totesin ehkä sopivassa määrin itsevarmasti, että olen uskoakseni mainio ja matalariskinen asiakas, lainani marginaali on korkeahko, haluan tätä tarkastella jo ennen ensi vuoden isompia lainaneuvotteluja enkä jaksaisi lähteä työlääseen pankkien kilpailuttamiseen.

Eli: haluaisitteko leikkiä, että kilpailutan lainojani, ja tekisitte vastatarjouksen kuten jos olisi pankkia vaihtamassa?

Tähän tuli sitten vastaus, että sopiiko marginaalin tiputus 0,55 prosentilla. Olisin ehkä voinut vääntää enemmänkin, mutta kun näin helpolla onnistui, niin sanoin vain kyllä. Tsekkaan asian uudestaan ensi syksynä.

Käytännössä tämä merkitsee minulle sellaista päälle 700 euron säästöä vuodessa aiempaan verrattuna, kuukaudessa suunnilleen kuuttakymppiä. Ei hassumpaa.

Mitä tästä oppii?

Saman operaation olisi voinut toteuttaa jo viime keväänä, muttei tullut mieleen.

Mitä isommat menot, sitä enemmän niitä kannattaa kytätä. Voi niitä kertoja kun ole vertaillut maitojen hintoja (ihan järkevää kyllä, korreloi kaupan hintatason kanssa muutoinkin). Mutta maitoa halvemmalla ostamalla ei säästä kuuttakymppiä kuussa.

Eli aina kannattaa vahtia lainojen korkoja, sähkönhintaa (etenkin kun on sähkölämmitys), vakuutuskuluja ja säännöllisiä kuukausitason sidonnaisuuksia. Jos niistä jotain saa vuoltua, vaikutus on suuri.

5 kommenttia:

 1. Olisiko ehkä paras lahja tälle joululle. 700e vuodessa lisää sijoituksiin näkyy nopeasti viivan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan. Tässä on auton kaltaisia vaihtoehtoisia rahasyöppöjä myös tarjolla.

   Poista
 2. No olipas lopulta helppo toimenpide!

  VastaaPoista
 3. Vähentääkö miinuksella oleva eurobor edelleen marginaalia, tiputuksen jälkeenkin? Uusissa lainoissahan tätä vähennystä ei enää ole.

  VastaaPoista
 4. Tuo lainani on sen verran uusi, että muistaakseni miinuksella oleva euribor ei tiputa marginaalia, vaan se jää kiinni marginaaliin.

  VastaaPoista