UA-52254593-1

2.4.2016

Vertailussa Suomessa myytävät osakeindeksirahastot, huhtikuun 2016 tilanne

Puolitoista vuotta sitten perkasin Suomessa myytävät osakeindeksirahastot. Nyt palaan asian pariin, päivittäen tilanteen huhtikuun 2016 tilanteen mukaiseksi.

Ensin lyhyesti indeksirahastoista, joita myös passiivisiksi rahastoiksi kutsutaan. Ne ovat rahastoja joissa ei käytetä harkintaa, omistetaan vaan. Indeksirahasto voi pitää sisällään esimerkiksi 500 suurinta yhdysvaltalaista yritystä, tai 70 suurinta ruotsalaista. Valintoja ei tehdä, vaan rahasto seuraa jotain indeksiä. Indeksirahaston juju ovat että ne ovat matalakuluisia (ei ole pukumiestä joka miettii ja saa palkkaa, ei käydä paljoa kauppaa).

Jos vielä täydentää edellistä ostamalla vaikkapa samalla summalla kerran kuussa vuosien ajan, tulee saavuttaneeksi miltei markkinoiden keskituoton. Ja koska keskituotto on keskimäärin jossain 8 % tasolla, niin useimmiten käy hyvin. Kunhan antaa ajan kulua eikä hätäänny kurssilaskuista, ja taivas ei romahda päällemme.

Mutta sitten asiaan.

Seligson

Pitkään markkinoilla on toiminut Seligson. Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan ja Suomeen sijoittavien indeksirahastojen hallinnointipalkkio on 0,43-0,45 välillä. Lisäksi osto ja myynti maksavat hieman.

Tarjontaa täydentävät Global Top 25 Brands ja Global Top 25 Pharmaceuticals 0,6 % hallinnointipalkkiolla. Kehittyvät markinat -erikoissijoitusrahaston hallinnointipalkkio vaihtelee 0,5 ja 0,75 välillä, riippuen sijoitatko paljon vai vähän kerralla.

Kiteytys: Seligson tarjoaa varsin kattavan kokonaisuuden, jossa voi hajoittaa sijoitukset käytännössä koko maailmaan. Jos haluaa pärjätä yhdellä palveluntarjoajalla, tällä pärjää. Kulut eivät ole enää matalimmat, mutta matalat. Ei mitään vikaa, sanon minä.

Handelsbanken

Toiseksi lähes täyden palvelun kohtuuhintaiseksi taloksi on noussut puolisalaa Handelsbanken. Puolisalaa siksi, että tilanne on muuttunut puolentoista vuoden takaisesta, ja eivät ole paljoa markkinoineet (sanoo Handelsbankenin asiakas joka harrastaa sijoittamista, muttei ole huomannut tätä).

Tarjolla on Eurooppaa (kulut 0,4 %), USA Index (0,4 %), kehittyvät markkinat (0,85 %). Kulut ovat juoksevia, eli kaikki kulut mukaan laskevia.

Uusi tuttavuus on Global Index Criteria (0,7 %), joka sijoittaa koko maailmantasolla rajaten pois aseet ja tupakan jne. Sinällään kiinnostava, tosin kulut voisivat olla hieman matalammat. Raaka-ainerahasto on vielä tarjolla 0,74 % kuluilla.

Kulut tippuvat jonkin matkaa alaspäin jos sattuu olemaan hieman enemmän sijoitettavaa. Globaalissa Indexissä kulut noin puolittuvat jos sijoittaa kerralla 50 000 euroa. Kehittyvillä markkinoilla tuo kulujen tiputus tuntuu jo vähän vinoilulta, tarvitsisi nimittäin vaatimattoman miljoonan kerrallaan.

Kiteytys: Jos on Handelsbankenin asiakas, saa helpolla varsin kattavan katsauksen Seligsonin malliin. Kulut samalla tasolla. Aasia-ulottuvuutta ei tosin ole, mutta jos on Aasian sijaan tuntenut aina houkutusta raaka-aineisiin, niin kompensoituu.

Nordnet

Nordnetillä* on tarjolla kovan luokan houkutin, neljä täysin kulutonta pohjoismaihin sijoittavaa indeksirahastoa (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska). Ainoa kulu ovat pienet valuutanvaihtokulut Ruotsin ja Norjan tapauksissa.

Hinnaltaan nämä tietysti rökittävät kilpailijansa. Eikä näissä ole myöskään mitään vikaa. Ainoa miinus mitä keksin on, että maantieteellinen hajautus ei ole niin suuri. Toisaalta suomalaiset sijoittavat omistavat pääosin kotimaisia osakkeita, joten jo näillä neljällä rahastolla hajauttaisi huomattavasti laajemmalle.

Nordnetin kautta voi ostaa myös Handelsbankenin Europafond indeksiä sekä Amerikan vastaavaa samaisella 0,4 hallinnointimaksulla kuin Handelsbankenin kautta ostettuna. Tuolta löytyi myös vähän yllättävä HSBC GIF Economic Scale Index Glb Eq AD, joka sijoittaa sekatyylisiin isoihin yrityksiin eri puolille maailmaa. En ihan päässyt kiinni miten nuo on valittu (esim. Walmart on isoin omistus). Juoksevat kulut 0.95 %

Bonus: Nordnetin kautta voi ostaa kerran kuussa maksuttomia ETF-rahastoja, eli pörssissä noteerattuja rahastoja. Noita riittää, ja näiden kulut ovat lähtökohtaisesti vielä pienempiä kuin rahastoilla. Tähän en kuitenkaan mene tässä bloggauksessa.

Kiteytys: Nordnetin maksuttomat rahastot ovat ohittamattomia jos haluaa sijoittaa pohjoismaihin. Lisäksi tarjolla on hieman Handelsbankenin rahastoja. Muuta indeksitarjontaa ei juuri ole, ellei asti ETF:fien puolelle.

OP

Osattomaksi ei jää myöskään osuuspankki. Tarjolla on Pohjois-Amerikka, Eurooppa, Pohjoismaat ja Aasia. Kaikissa näissä hallintokulut ovat 0,75 %, ja osto- sekä myyntihinta 0,10-0,15 % sijoitettavasta summasta.

Täälläkin 100 000 euron sijoituksilla kulut tippuvat. Aika onnellista jos olisi miljonääri.

Kiteytys: Osuuspankin kulut ovat hieman kilpailijoita suurempia. Kattaus on kuitenkin laaja, eli jos nyt Osuuspankin asiakkaana asiasta innostuu, niin helpolla pääsee alkuun. En kuitenkaan hakeutuisi Osuuspankin asiakkaaksi ihan vain näiden takia.

EQ

Vähemmän tunnettu taitaa olla EQ, jolla on tarjolla Kehittyvät Markkinat (0,65 %), USA indeksi (0,38 %), Japani indeksi (0,5 %) ja Eurooppa indeksi (0,5 %). Hinnat ovat siis samaa luokkaa kuin kilpailijoilla.

Itselleni kynnys on 500 euron minimihankinta, jonka jälkeen voi ostaa satasen erissä. Koska ostan mielelläni laajaa määrää rahastoja pienellä summalla, ei noin korkea ostohinta sovi minulle.

Kiteytys: Jos yksittäisen hankinnan hinta ei ole ongelma, EQ tarjoaa periaatteessa riittävän setin sijoittaa koko maailmaan.

Elite varainhoito 

Elite varainhoito syntyi kun Eufex ja Elite yhdistyivät. En ole asiakas, joten nyt mennään ihan verkosta löytyvien tietojen varassa. Mukana on 12 rahastoa joiden nimessä on maininta index, pääosin Amundin ja Pictecin rahastoja.

Pikaisella selailuilla hallinnointipalkkiot ovat 0,15 ja 0,60 välillä, eli melko matalia. Minimisjoitus on 1000 euroa, ja merkintä maksaa rahastosta riippuen prosentin tai kaksi. Joissakin on myös lunastuspalkkio mukana.

Indeksirahastoiksi nämä ovat ihan matalakuluisia. Korkea minimimerkintä nostaa kynnystä, ja merkintäpalkkio lisää kuluja jos kyse on vain vuosista eikä vuosikymmenistä. En itse lähtisi tähän suuntaan, mutta jos nyt olisi aika monta sataa tuhatta ja etsisi täyden palvelun pakettia, niin voisi tämä kai toimia.

Danske invest

Google vei minut - viime kerran tapaan - myös Danske Investin sivuille. Matalakuluisesti (0,25) löytyy eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan satsaavat rahastot. Pieni miinus 250 000 euron minimimerkintä. Kehittyville markkinoille pääsee 0,5 % kuluilla ja 500 euron minimisijoituksella.

Sopii ehkä jollekulle. Ei sovi yhtään minulle. Jälleen uusi asia jossa miljonäärittömyyteni rajaa elämääni.

Satunnaiset löydöt

Evlillä on Ruotsi Osakeindeksi 0,5 % kuluilla ja 1000 euron minimisijoituksella. En tähän suuntaan hakeutuisi, kun noin saman hoitaa Nordnetin Superfondet Sverige - kuluttomasti.

Nordealta löytyy jonkinlaisia indeksirahastoja, mutta tietoa löytyy lähinnä muualta kuin Nordean sivuilta. Siispä en tähän suuntaan nyt vaella.

Index Helsinki on yritys joka pohjaa indeksisijoittamiseen. Verkossa ei ole asiasta paljoa, mutta käsittääkseni konsultoivat sitä miten ja mihin ETF:fiin sijoittaa.

Yhteenveto

Puolentoista vuoden aikana ei ole tapahtunut kovinkaan suuria muutoksia indeksirahastojen suunnassa. ETF:fät ovat kuitenkin yleistyneet ja tarjontaa on siinä suunnassa enemmän.

Potentiaalisimpia välittäjiä ovat mielestäni edelleen Seligson ja Nordnet* (omine tuotteineen, ja vähän muidenkin). Handelsbanken on hiipinyt vaihvihkaa miltei porukan jatkeeksi.

Jos minimisijoitus ei ole ongelma, tarjontaa on huomattavasti enemmän. Tällöin pääsee käsiksi esimerkiksi Seligsonia huokeampiin tuotteisiin.

Miten neuvoisin itseäni kolme vuotta sitten?

Huomioikaa vastuuvapaus, neuvon itseäni, en muita. Näin sanoisin itselleni vuosien taakse, jos aikakoneen tai jonkinmoisen madonreiän olohuoneesta löytäisin.

 • Indeksisijoittaminen kannattaa. Tee sitä, etenkin jos et muuten tee mitään, laiska entinen minä.
 • Sijoita joko tasaisesti yhtä paljon, tai enemmän kun kurssit ovat alhaalla ja vähemmän, kun ovat ylhäällä.
 • Kyttää kuluja, mutta älä liikaa. 0,3 ja 0,4 % kulujen välissä ei ole enää paljoakaan eroa. Sen sijaan 0,4 ja 1,4 % välissä eroa on jo paljon.
 • Maantieteellinen hajautus on hyvästä.
 • Nordnetin* kuluttomat pohjoismaiset rahastot jossain muodossa mukaan.
Todettakoon tosin että jos minulla olisi aikakone käytössä, niin en ihan ensimmäisenä kyllä keskittyisi indeksisijoittamiseen. Ja talousmielessä olisi loogisinta mennä komentamaan sukua 1950-luvulle, että ostakaa merenrantaa pääkaupunkiseudulta, niin paljon kuin irtoaa.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

4 kommenttia:

 1. Kiitos tietojeni päivittämisestä indeksirahastojen suhteen :)

  VastaaPoista
 2. Handelsbankenin indeksirahastot löysin kutakuinkin vahingossa myös.

  VastaaPoista
 3. Entäs SEB indeksirahastot [Erikoissijoitusrahasto SEB North America Index & Erikoissijoitusrahasto SEB European Index]?
  http://seb.fi/varainhoito/rahastot/esitteet-ja-lomakkeet

  VastaaPoista
 4. No katsos, noihin SEBin rahastoihin en ole törmännytkään. Pikavilkaisulta linjassa muiden pankkien tarjoamien rahastojen kanssa (päälle 0,4 % hallintopalkkioita).

  Ensi kerralla taidan tehdä ihan taulukkoa tueksi vertailulleni. Otan työn alle. Tarjonta alkaa olla sen verran laajaa, että taidan palata asiaan.

  VastaaPoista