UA-52254593-1

14.4.2016

Sijoitusvarallisuuden realisoimista - kylläpäs oli tuskaista

Aiemmassa bloggauksessa kerroin kuinka ero osui kohdalle. Ositus on suoritettu, ja sen lisäksi minun tarvitsi kaivaa (lainan suurentamisen lisäksi) noin kuutisen tuhatta euroa maksettavaksi ex-puolisolle ja joissain määrin kertaluonteisiin kuluihin. Tämä summa tarvitsi irroittaa sijoituksista, puskuria en halua pienentää. Kun puhutaan noin 50 000 eurosta, niin summana tuo on päälle 10 % sijoitusvarallisuudesta.

Edessäni oli melko tuskaisia valintoja. Olen keskittynyt lisäämään sijoitusvarallisuutta, en pienentämään sitä. Toisaalta sijoitusvarallisuuden yksi tehtävistä on toimia puskurina pahan päivän varalle. Nyt oli yksi sellainen paha päivä.

Ryhdyin miettimään mistä kohden rahaa irrottaisi. Ensin muutama poissulkeminen.

 • Lynxin puolella olen ostanut ihan hyvää osinkoa maksavia dollariosakkeita. Koska idea on saada sinne sen verran osinkodollarivirtaa että voisin pari kertaa vuodessa täydennysostaa uusilla osingoilla, päätin olla lähtemättä siihen suuntaan. Lisäksi olisi tullut vakuutanvaihtokuluja ja semmoista.
 • HCP Quant -rahaston päätin rajata ulos. Vaikka miinusta on puolessatoista vuodessa tullut 12 %, haluan katsoa tätä kuviota vuosikymmenen perspektiivistä. Kyseessä on potentiaalinen erillinen kulmaus, johon en koske. 
 • ETF:fiin en koske. Tulisi myyntikuluja, ovat matalakuluisia ja huolella harkittuja valintja. Indeksisijoittaminen on tehokkaampaa kuin omat osakevalintani (vaikkakin osakepoiminta on hauskempaa).

Päädyin myös malliin jossa en välitä onko jokin osake plussalla tai miinuksella. Tuntuisi loogiselta valita sijoituksia jotka ovat plussalla, ja odotella että miinuksella olevat kipuavat plussalle. Vaan tuolla tavoin myisin parhaiten tuottaneet, ja pitäisin kiinni odotukset alittaneista sijoituksista. Eli valitsisin pitää alisuorittajat, ihan vain fiilispohjalta.

Näiden poissulkemisten jälkeen päädyin seuraavaan.

 • Rahastoja pois. Vanhaa perua minulla oli Nordnetissä useita rahastoja, ja osa niistä vielä korkeilla hallintakuluilla. Kaikki myyntiin. Tämä merkitsi 2300 euroa, noin nollatuotolla.
 • Sijoitustilien imurointi tyhjäksi. Nordnetissä minulla oli aika monia satasia odottamassa tulevia ostoja. Laitoin kuukausiostot jäihin ja kotiutin rahat.
 • Muiden tilien läpikäynti. Minulla oli myös omassa pankissa bonusjemmarahaa, jotka olisin aiemmassa elämässä sijoittanut jo osakkeisiin
 • Myös Facebookin osakkeen. Paino sanalla osake. Ostin sen sijoitusurani alkuvaiheessa kun ilmaiseksi Nordnetissa ostaa sai. Osakkeen hinta oli yli tuplaantunut, mutta kun kyseessä on vain yksi osake, ei se paljoa auttanut. 
 • Myös puolet Fortumin osakkeistani, 130 kappaletta. Bloggaan tästä erikseen myöhemmin. Jostain piti luopua, Fortumin osuus suuri. Tekisi mieli odotella että suunta kääntyy, mutta siinä voi kestää. Tähän olin vähiten kiintynyt.

Edellä mainituilla keinoilla realisoin noin 4000 euroa. Loput vajaa pari tuhatta otin säästötililtä.

Lähikuukaudet pumppaan säästötilille tuon parituhatta euroa, jonka jälkeen ryhtynen taas tekemään uusia sijoituksia.

7 kommenttia:

 1. Ja kannattaa miettiä myös verotuspuoli. Myy niin, ettet maksa turhaan pääomaveroja, ne kun ovat varmaa tappiota. Eli sopivasti tappiollisia eriä tiskiin (ja vaikka ostat seuraavana päivänä osan takaisin).

  VastaaPoista
 2. Mietin myös verotusta, mutten niin paljoa, että olisin listalle lisännyt. Mutta myön sellaista joka joko oli noin nollatuottoista tai miinuksella (Fortum). Eli vain vähentää verotusta. Tiettyjä osinko-osakkeita jos omistaa noin ikuisesti, niin ei tarvitse myynnistä ikinä maksaa veroja. Osingoista toki.

  VastaaPoista
 3. My Road to Half a Milliom16.4.2016 klo 8.52

  Minusta sinun olisi ensisijaisesti pitänyt likvidoida HCP Quant rahasto, joka on pelkkä huijaus.

  VastaaPoista
 4. HCP quantin olisin minäkin myynyt ekana noista vaihtoehdoists.

  VastaaPoista
 5. Itse en kutsu HCP Quantia huijaukseksi, en ainakaan vielä (heh heh). Se poikkeaa vertailuindeksistään, mutta sehän tekee sen juuri aktiiviseksi rahastoksi ettei seurata indeksiä.

  Liittyi tähän toinenkin ulottuvuus. Quantista saaa rahaa ulos neljännesvuosittain. Eli seuraavan kerran heinäkuun alussa. Ja rahaa tarvitsin viime viikolla :)

  Itse olen ajatellut seurata Quantia vielä tovin aikaa. Taustaideassa on mielestäni potentiaalia. Rahaston palkkiosidonnaisuutta on kritisoitu - mielestäni ihan syystä - eli jos kurssi sahaa, niin palkkioita kolahtaa, vaikkei pitkässä juoksussa olikaan tullut nousua.

  Itselleni Quantin tulevaisuus ratkeaa siinä vaiheessa jos kurssit kääntyvät toiseen suuntaan. Viimeisen vuoden rahasto on vaeltanut keskimääräisen alapuolella. Jos se ei toisenlaisessa maailmantilanteessa vaella keskimääräisen yläpuolella, herää kysymys koska se tuottaa tavanomaista enemmän.

  VastaaPoista
 6. Verotus tosiaan kannaisi ottaa huomioon. Tyypillisesti massamyyntien isoin ongelma on juuri myynnin veroseuraamukset. Rakkaista osakkeista luopuminen tuntuu vielä pahemmalta, kun seuraavalla kerralla täyttää veroilmoitusta ja verokarhu vie vielä ison siivun myyntivoitoista.

  VastaaPoista

 7. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
  takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
  Jumala siunatkoon teitä.

  VastaaPoista