UA-52254593-1

29.3.2016

Voi kauheaa mikä pikavippimainos

En kuuntele radiota kovinkaan usein. Joskus kuuntelen, kuten tänään. Vahingossa eksyin kaupallisille kanaville, joka on kahdella tapaa ärsyttävää: juontajat puhuvat ihan liikaa (kyllä, tiedän, säästävät teostomaksuissa kun puhuvat palkalla jota muutoinkin saavat), ja osa mainoksista ottaa ohimoon.

Ei hätää. en usko muuttuvani vihaiseksi vanhaksi mieheksi joka valittaa nuorisolle kaikesta mahdollisesti. Mutta nyt valitan yhdestä mainoksesta. Korrektiussyistä en mainitse yritystä.

Mainoksessa mies ja nainen keskustelivat. Unohdetaan nyt sukupuolikliseet, ja todetaan vain mitä ääniä puheradiosta kuului:
 • Voitaisiin remontoida. Ostetaan uusi sohva.
 • Joo, ja uusi televisio.
 • ...ja matto. Ja sitten voitaisiin mennä matkalle.
En nyt muista ihan ulkoa keskustelua, mutta siinä olennaisimmat. Edellistä sitten täydentää luotettava ja rauhallinen miesääni, joka kertoo mistä voi saada kulutuslainaa kun sille on tarve.

Mutta otetaan nyt mainoksen esimerkki tosissaan. Teen kaksi mallia: minimihankinnoilla ja tavishankinnoilla.

Minimihankinta. Pariskunta ostaa Ikeasta perushalpis mutta ihan oikean sohvan 300 eurolla. Matto maksaa satasen ja televisio 300. Ulkomaille pääsee nopealle viikonloppureissulle jonnekkin Baltiaan siten, että kaikki kulut ovat 500 euroa.

Tavishankinta. Tavishankinnoilla sohva on jo pari pykälää tyyriimpi, se maksaa 500. Mattoon menee 200 ja halpistelevisio ei enää houkuta, sekin maksaa 500. Ulkomaille mennään silloin ja minne kuin halutaan, sanotaan vaikka Lontooseen muutamaksi yöksi. Kulut tonnin.

Kummassakin mallissa oletetaan että remontointi ei merkitse muita kuin yllämainittuja asioita - ohjelmassa ei siis ole seinien maalaamista jne. Samoin olettakaamme, etteivät tajua myydä vanhaa sohvaa tai televisiota.

Minimiversiossa pariskunta lainaa 1200 euroa, tavisversiossa 2200 euroa. Mitä tämä merkitsee kyseisellä firmalla, siis korkoina ja muina kuluina? Lähden liikkeelle 24 kuukauden takaisinmaksuajasta, lyhyemmällä ajalla korot olisivat pienemmät ja pidemmällä laina-ajalla suuremmat.


Tuossa ne olennaisimmat luvut ovat. Halpismallissa tulee maksettua 32 % ylimääräistä, toisessa versiossa 30 %. Nämä kahden vuoden aikana.

Kun katsoo summia, niin halpismallin 555 ylimääräisellä eurolla ostaisi huokean sohvan ja television. Matto ja ulkomaanmatka jäisivät väliin. Tavismallin vajaalla tonnilla ostaisi halpisversiot kaikesta mitä halusi, ja pääsisi vielä laivalla Tukholmaan tai Tallinnaan...

Firman kunniaksi todettakoon, että sivuilla on selkeä laskuri ja summat kerrotaan avoimesti. Ei tätä voi kutsua virheelliseksi markkinoinniksi, vain ihan karsean typeräksi tarjoukseksi johon joku vielä tarttuu.

En ymmärrä, miksi kukaan ottaa kulutusluottoa, jos ei oikeasti ole pakko tyyliin hengissä pysyäkseen. Korkea korko käy kalliiksi. Jos tulot riittävät siihen mitä haluaa, niin miksei vain odottaisi että raha on kerätty säästöön? Jos tulot taas eivät riitä, niin kannattaako silloin ostaa uusi sohva, televisio saatikka sitten matkustella? Piankos sitä on talous umpikujassa.

o o o

Pari minuuttia perässä vielä yksi täydennys. Jos tuon säästyneen rahan sijoittaisi saaden noin keskimääräisen 8 % tuoton, kymmenessä vuodessa 555 euroa kasvaisi 1109 euroon. 920 euron laina jo tuplaantuisi 1844 euroon.

Tuolla jälkimmäisellä summalla muuten ostaisi jo maton, sohvan, television ja kävisi matkalla...

Mitä tästä oppia

 1. Älä lainaa jos ei ole pakko, älä ainakaan korkeakorkoisesti.
 2. Sijoita jos sinulla on vähänkin varallisuutta, pian varallisuutesi alkaa luoda lisää varallisuutta.

5 kommenttia:

 1. Kyllä noita åikavippejä aina joku ottaa. Sitä olen itsekin ihmetellyt miten niin moni voi olla ulosotossa. Sitten voisi ymmärtää jos suomessa ei olisi mitään sosiaaliturvaa...

  Ai niin päivitätkö blogrolliisi blogini osoitteen www.osinkokuningas.com, vanha on tuo viisikymppisenä. eläkkeelle.

  VastaaPoista
 2. Hahaa! Sattumalta minunkin päivän julkaisuni ottaa kantaa aivan samaan asiaan, mutta sinun laskelmasi on huomattavasti konkreettisempi. Jos ei haittaa niin laitan linkin tähän postaukseen omaan blogiini ;)

  Olen kirjoituksesi kanssa aivan samaa mieltä. Mielettömyyttä!

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
 3. Osinkokuninkaalle: Päivitän blogrollin kunhan on tovi aikaa.

  Ananas: Ollaan jo muutama kerta liikuttu (henkisesti) samoissa suunnissa samoihin aikoihin. Katsotaan toistuuko vielä :)

  VastaaPoista
 4. Tähän olisi kiva kuulla yläkoulun open kommentti siitä, mikä on hänen näkemyksensä siitä miten hyvin "nykyajan" (ai hitto kun vihaan tuota sanaa) nuoret osaavat matikkaa. Itse kun olen törmännyt amislaisiin, jotka eivät osaa edes allekkain laskea yhteen- tai vähennyslaskuja. Jos ei osaa matikasta perusjuttujakaan, niin ehkä sitten on helppoa uskoa mainoksiin "halvoista pikavipeistä". Monelle tullee yllätyksenä se, että tavaroista joutuikin maksamaan noin paljon extraa. En tiedä, tällaista olen monesti miettinyt, kun olen teinien juttuja kuunnellut...

  VastaaPoista
 5. Oma kokemukseni sanoo, että yleissivistys ei ole enää niin laajaa kuin taannoin (tämä tulee mieleen vaikka kun katsoo Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa), mutta vastapuolena osaaminen ja tietotaito voi olla spesifimpää ja tarkempaa. Veikkaan että osin netin seurausta.

  Vaan rahan suhteen on osalla ollut aina ongelmia: on minullakin muutamia tuttuja jotka katsovat vain sitä kuukausittaista lyhennyserää, eivätkä noteeraa olleenkaan kuinka suuri osa siitä on korkoja ja minkä verran lyhennyksiä.

  Eli aika universaali asia, eikä edes uusi. Isovanhemmilla ei koskaa raha säilynyt hallussa, vaikka sitä oli niin se myös meni. Muun muassa koska ostelivat pienelle Herkuille persolle piensijoittajalle herkkuja...

  VastaaPoista