UA-52254593-1

9.12.2015

Lisäosto: BHP Billiton

Tein eilen ensimmäisen suoran osakeostoni kuukausiin. Ostin 30 kappaletta BHP Billitonin osaketta, noin 22 dollarin kappalehintaan.

Kyseessä on vaikeuksissa oleva kaivosalan jätti, maailman suurin kaivosyhtiö. Osakkeen arvo on likimain puoliintunut. Yhtiöllä on kolme haastetta päällä samaan aikaan:
 1. Maailmanlaajuinen taloustilanne. Raaka-aineille ei ole niin paljoa kysyntää kuin aiemmin. Hinnat tippuvat, kannattavuus kärsii. 
 2. Kiinan talouskasvu hidastuu. Siis hidastuu, ei supistu. Mutta koska Kiina ostaa jonkun puolet kaikesta raaka-aineesta, niin pienikin muutos on iso.
 3. Yhtiö on sössinyt. Etelä-Amerikan kaivoksilla on pato pettänyt, kylä on jäänyt veden alle, ihmisiä on kuollut. Suuri inhimillinen katastrofi (lisätietoa mm. täällä), ja BHP joutuu ja sen näin omistajavinkkelistä myös tulee maksaa kunnon korvauksia ja paikata virheensä.
No, miksi sitten päädyin ostoon kun ylläoleva lista ei ole kovinkaan luottamusta herättävä?
 1. Kaivosala on syklinen ala. Välillä menee hyvin ja välillä huonosti. Välillä tulee sisään paljon rahaa ja välillä tehdään tappiota. Tällä hetkellä ollaan varmaan syklin heikommalla puolella, ja osakkeita saa halvemmalla. On syytä uskoa, että tämä voi muuttua.
 2. Osakkeen arvo on miltei puolittunut vuoden aikana. Kurssi on nyt samalla tasolla kuin se oli vuonna 2005. Muutaman vuoden takaisesta piikistä osakkeen hinta on tippunut vähemmän kuin kolmannekseen. Toki tämä ei takaa vielä mitään, mutta ei tässä nyt kaikkien aikojen huippuhinnoillakaan ostella.
 3. Edelliseen liittyen: painoin ostohintaani alas. Ensimmäinen ostoseräni oli 20 osaketta, toinen 22 ja nyt 30. Olen ostanut aina vaan halvemmalla ja enemmän, ja keskiostohinta on 30 euron tuntumassa.
 4. BHP Billiton on ollut varsin hyvä singonmaksaja. Tähän tullee stoppi: kannattavuus on niin kuralla että voi jäädä parit osingot tyystin väliin. Tällä ostohinnalla osinkotuotta on peräti 10 % luokkaa, mutta perusta on siis tukevasti suolla.
 5. Ennen kaikkea oletan ja toivon, että talouskasvun startatessa tämä jätti on ensimmäisen joukossa hyötymässä tilanteesta. 
BHP on salkussani Chevronin seurassa: ongelmissa oleva jättiläinen jota pyrin ostamaan huokeaan hintaan, olettaen että tilanne korjaantuu normaalimmaksi.

BHP on myös opettanut allekirjoittaneelle P/E-luvun puutteista, vaikka tiesinhän niistä jo etukäteen. Kun ostin ensimmäisen erän osakkeita päälle 40 euron kappalehinnalla, P/E-luku oli kymmenen tienoilla. Osakkeen hinta on nyt noin puolittunut, ja P/E-luku on päälle 30. Kyse on aina ennen kaikkea siitä paljonko tienataan, ja ennen kaikkea siitä, paljonko jää viivan alle.

3 kommenttia:

 1. Itse seurailen siihen asti että laskee osinkoaan, ja sitten lähtee myyntiin. Toivon mukaan tuollaista ei heti tapahdu =)

  VastaaPoista
 2. Itsekin olen kovasti miettinyt raaka-ainesykliin sijoittamista, mutten ole vielä osannut päättää, mitä kautta sen tekisin (tai edes teenkö). Ei oikein aika tunnu riittävän yhtiöihin tutustumiseen, joten ehkä joku ETF/ETC voisi olla hyvä, mutta niihinkin pitäisi ensin tutustua.

  VastaaPoista
 3. Samaa olen myös mietiskellyt, mutta en osaa sanoa onko vieläkään oikea hetki...

  VastaaPoista