UA-52254593-1

16.11.2015

Lisätuloja: mökin vuokraaminen

Seuraa suunta josta en ole aiemmin kirjoittanut. Meillä on mökki. Koska siellä ei aina olla, mutta koska lainoja pitää aina maksaa, ryhdyimme vuokraamaan mökkiä silloin kun sille ei ole omaa käyttöä.

Mökki ei ole varustelultaan kovinkaan kummoinen. Se on kuitenkin kätevällä paikalla. Hinnoittelun suhteen olemme olleet ainakin näin alkuun maltillisia. Näin mökillä on ollut kysyntää esimerkiksi vielä marraskuussa.

Panos-tuotto -suhde vuokraamisesta ei ole erityisen hulppea. Aikaa menee, ja vähän kulujakin tulee. Onneksemme mökin huolto, avainten luovuttamiset jne. voidaan hoitaa omin ja suvun voimin.

Sitten positiivisiin puoliin.
  • Kulut eivät juurikaan nouse vuokraamisesta. Vakuutus, kiinteistövero ja lainat pitää kuitenkin maksaa, ja myös muut hankinnat mökille. Nyt niille kuluille saa jakajia.
  • Veroja tarvitsee maksaa vain voitosta. Kun huomioi suoraan vuokraamisesta tulevat kulut, vuokra-ajalle jyvitetyt kulut sekä hankintahinnan poiston, veroja joutuu maksamaan runsaan kymmeneksen vuokratuloista. Suurin osa tuloista jää siis viivan alle.
  • Vaikka per tunti tästä ei kovinkaan paljoa tienaa, kun menot on joka tapauksessa maksettu, käytännössä jokaisen vuokraeuron saa suoraan säästöön. Lisäksi se on “vain” omaa aikaa, jonka vaihtoehtona esimerkiksi roikkuisin kenties netissä tai katsoisin Netflix-sarjoja.
Miinuksiakin on
  • Vuokralaiset voisivat tehdä vahinkoa. Tähän asti ei ole ollut ongelmia, mitä nyt joku muki on hajonnut. Mutta riski on aina olemassa. Tosin mökillä ei ole paljoa mitä rikkoa, ellei nyt tahallaan tuhoa paikkoja. Ja vandalismia voisi olla myös ilman vuokrasuhdetta.
  • Spontaanit mökillemenot jäävät väliin jos se on vuokrattu. Tätä nyt on muutoinkin tehty aika vähän, joten ei ole kovinkaan iso haitta.
  • Mökki “kuluu”. Tämä on lähinnä teoreettinen mutta kuitenkin listalle kuuluva asia. Kun kyse on perinteisestä mökistä jykevine puukalusteineen, eivät vuokralaisten peput juurikaan kuluta penkkejä.
  • Mökki tarvitsee pitää melko pelkistettynä ja omia tavaroita lukittavissa kaapeissa. Tämän voi katsoa plussaksi tai miinukseksi, ei pääse mökki sotkeutumaan.
Epäsuora tavoite on löytää luotettavia vuokralaisia joille voi vuokrata mökkiä uudestaan ja välikädet välistä karsien. Tuttu vuokralainen saa vuokrata hitusen halvemmalla, me saamme enemmän rahaa itsellemme asti, ja molemmat ovat tyytyväisiä.

Käytännössä mökin vuokratulot tuplaavat sen rahasumman mitä pakollisten menojen jälkeen kuukaudessa jää säästöön. Nuo eurot tulevat muiden tulonlähteiden päälle.

En suosittele mökin hankkimista vuokraamista varten, ellei voi yhdistää sitä muuhun elinkeinonharjoittamiseen. Mutta jos mökki nyt sattuu olemaan, ja vielä sellaisella paikalla että sitä voi melko ongelmitta vuokrata, asiaa kannattaa harkita.

Kate ei ole kovinkaan suuri, mutta se tulee viivan alle. Vähän samaan tapaan kuin Airbnb:stä ei paljoa itselle saa, mutta ilman sitä ei saisi mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti