UA-52254593-1

28.12.2015

Kaksi vuotta osakesijoittamista - mitkä ovat tunnelmat?

Vuosipäivä tuli ja meni. Kukaan ei sitä muistanut. En minäkään, ja olen sentään ainut joka vuosipäivästä tietää. Marraskuussa 2013 tein ensimmäisen suoran osakehankintani pörssin kautta. Olin tätä ennen sijoittanut jonkin verran rahastoihin, mutta ilman strategiaa ja kulujen kyttäämistä.

Pari vuotta on pitkä aika. Tai sitten lyhyt aika. Riippuu siitä mistä vinkkelistä asiaa tarkastelee. En nyt käy tarkemmin läpi tilastoja, sitä varten teen neljännesvuosikatsauksia. Nyt käyn läpi tuntemuksia.

Olen voitolla runsaat 20 %, osingot huomioiden. Takana on muutamia pieniä notkahduksia, mutta pääosin pörssikurssit ovat nousseet. Olen sitten päässyt hengailemaan mukana yleisessä kurssinousussa, en siis väitä että kyse olisi omasta ansiosta tai osaamisesta. Muutoin kuin että olen tajunnut hajauttaa, joka on tarjonnut noin indeksin verran tuottoa höystettynä suotuisilla euro-dollarikursseilla.

Tähänastisen sijoitusurani voi jakaa kolmeen vaiheeseen.

(1) Alkuun olin epävarma, tein pieniä hankintoja ja mietin paljon. Ei välttämättä mitenkään huono strategia.

(2) Sain rutiinia, ja tajusin että tämähän on sekä kivaa että järkevää (“harrastus jolla tienaa”). Kävin muuta varallisuuttani läpi, ja siirsin painopistettä osakkeisiin ja matalakuluisiin rahastoihin. Ostin paljon osakkeita, vain puolittaisella harkinnalla. Onnekseni ostoajankohdat eivät olleet ainakaan umpisurkeita. Turhan usein kuitenkin raha poltteli tilillä ja sen sijaan, että olisin odottanut oikeaa hetkeä ostaa, päätin, että on oikea hetki ostaa.

(3) Kolmas vaihe alkoi viime kesänä. Liikenevä varallisuus on sijoitettu, nyt sijoituksiin menee vain ylimääräinen raha. Ja koska perheellä on isompi hankinta tulossa, liikenevää rahaa on laitettu jemmaan erilliselle tilille. Olen myös vähentänyt jäljellejääneitä kuukausiostoja..

Opetan itselleni että tämä on uusi pysyvä tilanne. Ellei lottovoitto osu kohdalle, niin tästä eteenpäin sijoittaminen merkitsee minulle joitakin satasia kuussa ETF:fien ja matalakuluisten rahastojen suuntaan, sekä joitain suoria osakehankintoja vuodessa ja osinkojen uudelleensijoittamisia.

Lopun aikaa voin seurata tilannetta, miettiä vaihtoehtoja ja seurata osinkojen kertymistä. Tämä ei ole huono vaihtoehto, tosin hieman kyllä tylsä.

5 kommenttia:

 1. 2 vuotta takana ja monta vielä edessäpäin =) Hyvää uuttavuotta!

  VastaaPoista
 2. itelle tulee vuosi tässä täyteen, aikasta tarkkaan ollaan nollilla.

  Ensin tutustuin puolisen vuotta aiheeseen ja vuosi sitten vuoden vaihteessa rohkaistuin ja tein ekat sijoitukset nordnetin superrahastoihin. Tämän jälkeen olen jatkanut kk säästämällä ETF:iin ja ostellut enemmän tai vähemmän harkitsematta eri yritysten osakkeita. Ajattelin alustavasti jatkaa samalla linjalla, ellen keksi parempaakaan.

  VastaaPoista
 3. Kaksi vuotta tuli itselläkin täyteen, mutta vähitellen olen aloittanut. Nyt menee kuukausittain superrahastoihin ja ETF:iin. Osakkeita en tänä vuonna ole ostanut ollenkaan, mutta nyt ajattelin OP:n tarjouksen hyödyntää, kun arvo-osuustili siellä kuitenkin on.

  VastaaPoista
 4. Onneksi olkoon!

  Olen itse huomannut, että näiden talousasioiden pohtiminen on sekä hauskaa että hyödyllistä.
  Hyvää uutta sijoitusvuotta.

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia vaan onnitteluista ja uuden vuoden toivotuksista.

  Vuodet vierivät nopeasti, niin kuin ovat aina ennekin tehneet. Tässä tapauksessa vaan korkoa korolle -ilmiö alkaa jo työskentelemään siinä rinnalla varallisuuden kertymisen puolesta.

  Hyvä niin. Ja kiitoksia kommenteista.

  VastaaPoista