UA-52254593-1

20.5.2015

Tunneostosta peliin: Full Creek Timber REIT

Nyt seurasi kunnon tunneostos, ostin viime viikolla helatorstain kunniaksi 13 osaketta Plum Creek Timberistä. Yhteensä 600 + jotain dollaria. Kyseessä on REIT, eli omanlaistensa pelisääntöjen mukaan toimiva kiinteistösijoitusyhtiö.

Nyt ei omisteta asuntoja tai liikekeskuksia, vaan metsää. Minä pidän metsästä. Siellä on kiva kävellä, polttopuita on kiva pilkkoa ja vielä kivempaa on lämmittää niillä mökin saunaa. Pienten puiden kaataminen on kivaa, sen sijaan isoja en uskalla kaataa kun kaatuisivat päälle enkä ole testamenttiakaan ehtinyt laatia.

Plum Creek Timber omistaa vajaat 25 000 neliökilometriä metsää eri puolilta yhdysvaltoja. Tämä on kaksi ja puoli Uuttamaata, eli aika paljon.

Yritys ei vain omista metsää ja myy puuta. Mukana on turismiulottuvuutta, eli myös reiteille yleistä kiinteistönjalostuspuolta. Myös pari sahaa kuuluu konserniin. Mutta näiden “sivubisnesten” merkitys on pieni.

Plum Creek Timber poikkeaa siis vaikkapa omistamastani Stora Ensosta siten, että painopiste on puussa ja metsässä, ei siinä mitä niillä tehdään.

Harkitsin myös ETF:fiä. Niiden ongelma on, että varsinaisia metsänomistajia ei juurikaan löydy, vaan kyse on aina laajemmin metsään pohjautuvasta teollisuudesta. Eli esimerkiksi Stora Ensosta. Ja niissä parissa jossa satsataan vain omistukseen, on sitten mukana vain muutama yritys. Miksi maksaa silloin hallinnoinnista, kun lähes samalla samalla riskillä voi ostaa kyseisiä firmoja suoraan.

REITtien hinta on laskenut viime vuodesta, joten toivon että hintataso on nyt kohtuullinen. Ideana olisi 1-2 lisäostosta, vähän riippuen kurssien suunnista. Tällä hetkellä pyrin omistamaan yhtä yritystä 1000-3000 euron välisellä summalla, joten tässäkin on “kasvunvaraa”.

Osinko on tällä hetkellä 4,1 %.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti