UA-52254593-1

10.7.2014

Rahastojen ostohetken “ajoittaminen” - esimerkkinä Nordnetin Suomi superrahasto

Viimeisen kuukauden aikana olen pohtinut - tosin vaan ihan sivuaivosolulla silloin tällöin - kannattaako rahasto-ostoja pyrkiä ajoittamaan.

Itsekin pidän kysymystä periaatteessa epäloogisena ja suorastaan tyhmänä. Jos ajastaa rahasto-ostot esimerkiksi automaattisesti tapahtumaan kerran kuussa, saa vuosien perspektiivissä rahastoja normaaliin hintaan. Näin välttyy ostoilta kalleimmalla mutta myös halvimmalla hetkellä.

Mutta sitten aikahyppy tähän kesään. Ostin alkuun Nordnetin* superrahastoa olisikos ollut satasella, ja lisäsin rahaston kuukausisäästöihin.

Vajaan kuukauden aikana Helsingin pörssissä on edetty mollivoittoisesti. Tämän myötä rahaston arvo on sahannut sinne tänne, ja tippunut pari prosenttia.

Ryhdyin sitten pohtimaan, että kannattaisiko (indeksi)rahastoja ostaa silloin kun niiden arvo on sukeltanut jonkin verran alemmaksi? Eli esimerkiksi päättäisin että ostan kyseistä rahastoa 50 eurolla kuussa. Mutta sen sijaan että osto tapahtuisi tiettynä päivänä, seuraisin kurssimuutoksia ja ostaisin silloin kun pörssi on tipahtanut muutaman prosentin verran.

Jos olettaa että kyse on ailahtelusta ja kurssit kohta nousevat, niin näinhän ainakin periaatteessa saisi kyseistä rahastoa hieman halvemmalla kuin keskimäärin. Samaa sovelletaan osakkeiden kanssa; jos on yritys johon luotat, niin osta sitä kun sen arvo on uskoaksesi alamaissa tai muutoin vain tippunut.

Indeksirahastoissa tämä voi teoriassa toimia, sillä ne nojaavat jonkin maan, alueen tai alan kursseihin yleisellä tasolla. Jos jokin vaikuttaa taustamuuttujiin muttei pitkällä juoksulla vaikuta liiketoimintaan, arvo on “perusteetta” alamaissa.

Teoriassani on muutama puute, tai ainakin huomioitava piirre:
  1. Jos ostan 50 eurolla kuussa ja onnistuisin, ja saisin ostettua prosentin halvemmalla kuin muutoin, niin säästäisin peräti 50 senttiä. Ainakaan suhteessa vaivaan ei kuulosta kovinkaan järkevältä.
  2. Jos odotan, että kurssit tippuvat, saatan menettää sitä edeltävän kurssinousun. Eli takeita kohdan yksi onnistumisesta ei ole.
Olen nyt antanut itselleni luvan leikkiä tuolla Suomi superrahastolla: kuukausisäästön sijaan ostan sitä muutamalla kympillä silloin tällöin, sen jälkeen kun Helsingin pörssi on ollut päiviä alamaissa ja sijoitukseni on miinuksella.

Kannattaako tämä pitkässä juoksussa? Ei varmaan, ainakaan paljoa. Saattaa olla, että kyseessä on idea jolla yritän vakuuttaa itselleni “hallitsevani” kurssilaskuja ja perustelen itselleni, että kurssilasku on suorastaan hyvä asia. Eli itsehuijaustahan tämä luultavasti on, mutta ihan kiva leikki.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti