Voih! Olen kyllä nykyään laiska sijoitusbloggaaja. Teksti, pari kuussa. Ja nekin rutiinien mukaisia välikatsauksia.
Voi olla, että koronaepidemiatilanne on päässyt kiinni minuun. Osakkeiden hinnat tuntuvat korkeilta ja tilanne epävakaalta. Niinpä en paljoa mieti sijoittamista. Ja kun sitä ei mieti, ei synny ajatuksia. Ja ilman ajatuksia (edes vähän yksinkertaisia sellaisia) ei ole paljoa blogattavaa.
Mutta kahden kuukauden välein teen katsauksen osinkoihini. Osinkoihin lasken myös pääoman palautukset ja muut sijoituksista saatava, osinkomaiset tulot. Tässä tarkastellaan vuoden kahdeksaa ensimmäistä kuukautta.
Tässä ovat saamani osingot vuositasolla, muuten verojen jälkeen. Tänä vuonna osinkoja on tullut tilille 1248 euroa. Onhan se ihan kivasti, mutta tuottoisimmat kuukaudet ovat jo takanapäin. Toissavuoden 1554 euroa on ihan mahdollinen, mutta viime vuoden 2000 euron ylitystä ei luultavasti ole luvassa.Tässä on sitten graafi kumulatiivisestä osinkokertymästä. Vihreä viiva on tämä vuosi. Ensimmäiset kolme kuukautta olin ihan viime vuoden tasoilla, sen jälkeen alkoi hiljenemään.Kumulatiivinen käyrä vähän hämää, tämä vuosi kun on vielä vaiheessa. Mutta aika tasaista kasvua tuossa on. Ideaalitilanteessa tuo käyrä kääntyy entistä pystympään. Tänä vuonna sitä on turha odotella.
o o o
Ei ole ihme, että osinkosumma on tänä vuonna laskemaan päin. Korona on sekä vienyt yrityksiltä euroja, että lisännyt varovaisuutta.
Voisi jossitella, että esimerkiksi Suomessa osinko maksetaan viime vuoden tuloksesta. Ei se korona ole siihen vaikuttanut. Mutta ymmärrän kyllä yritysten varovaisuuden. Lisäksi vältellään myös mainekriisiä.
Miksi sitten osinkosumma on laskussa. Tässä muutamia arveluitani:
- Pankit eivät maksa sitä lainkaan, taseesta välittämättä. EU:n vaateesta. Viime vuonna Nordealta sain 130 euroa (Nordea-omistukseni on tosin hieman pienentynyt tässä välissä) ja Handelsbankenilta 76 euroa. Tämä selittää siis jo parinsadan euron verran tilannetta.
- Osinkojen maksun kanssa ollaan varovaisia. Tämä on ymmärrettävää. Ja ehkä muutamat firmat mieluummin maksavat sitä tasaisesti vähemmän, kuin viime vuodesta normaali ja sitten tänä vuonna leikkaavat osinkojaan.
- Osa osingoista tulee dollareina. Koska euro on vahvistunut dollariin nähden, se merkitsee tilille asti hieman pienempää osinkosummaa.
- Maineenhallinta. Tähän jo viittasin yllä. Nekin firmat, joihin korona ei ole iskenyt, eivät halua erottua ja maksaa esimerkiksi kasvavaa osinkoa. Ei siihen ole matemaattisia perusteita, mutta tämä on mielestäni ihan fiksua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti