UA-52254593-1

21.4.2019

Oppeja maailmalta: miten säännöt ja linjaukset vaikuttavat kauppohin!


Terveisiä maailman toiselta puolelta! Tarkemmin sanottuna Yhdysvalloista. Olen lapsen kanssa reissussa. Täällä on viitisen astetta lämpimämpää kuin kotona, mutta myös sateista. Voih, joskus sitä kaipaa Suomen säätä. Ennusteiden mukaan täällä ollaan menossa aurinkoisempaan päin.

Vaikka olen täällä pääosin turistiretkellä, niin ainahan voi samalla vahtia omistuksia. Kuten tuota cokiksen rekkaa tuossa edessä.

Minulla on tapana miettiä turistiretkillä vaikka mitä, kuten kaupunkisuunnittelua, roskalogistiikkaa ja leikkipaikkojen tarjontaa. Suosikkiharrastuksiani on käydä tavallisissa ruokakaupoissa - siinä näkyy ero kotioloihin hyvin konkreettisesti.

Tämä tarina liittyy rekan takana olevaan kauppaan. Manhattan on pullollaan CVS-kauppoja. En ole vielä edes törmännyt omiin omistuksiini Targettiin ja Whole Foodsiin. Nuo CVS:sät ovat auki noin aina, tai ainakin melkein aina.

CVS on pohjimmiltaan apteekki, siellä myydään lääkkeitä. Vaan koska muutakin saa myydä, niin tuolla on lisäksi melkoinen määrä pesuaineita, talouspapereita ja myös ihan ruokaa. Siis muroja, limsaa, keksejä ja kaikenlaista "kuivatuotetta". Samoin kuin muissa "cornershopeissa", tuoretuotteiden rooli on pieni. Sateenvarjo oli minulle tarpeen, ja tietty sellaisia oli tarjolla.

Suomessa ruokakauppoihin vaikutti pitkään 400 neliön minimikoko. Se näkyy vielä, uudet pienet kaupat ovat useimmiten 600-700 neliöisiä, vanhemmat pienempiä. Apteekit on rajattu selkeästi pois. 

Sen sijaan postin ja kaupan symbioosi lähestyy sataa prosenttia, pian Suomessa ei ole enää erillisiä postikonttoreita kuin muutaman symbolinen lippulaiva.

Monissa maissa - joista nyt naapuri Viro tulee ensimmäisenä mieleen - ruokakauppa on samalla Pikku-Alko. Alkoholin myynti vie ehkä neljänneksen kaupan tilasta, ja on muutoinkin keskeisessä roolissa.

Lisäksi suomessa noin jokainen kauppa on aika kattava valikoimaltaan. Löytyy jauhelihaa, vihanneksia ja tuoretuotteita. Kenties jotain leipomopisteenkin tavaraa. Monissa maissa kaksi kauppaa voivat olla valikoimaltaan hyvin erilaisia, meillä ero on pikemminkin tarjonnan laajuudessa.

On täällä muitakin kauppoja. Eilen törmäsin ihan Alepa+ tasoa olevaan täyden palvelun pieneen ja kalliiseen lähikauppaan. Siellä oli ensimmäinen näkemäni vihannesosasto. Ja kun jättää ydinkeskustan taakseen, löytyy Targetteja ja Costcoja. Siellä ehkä hinnatkin ovat kohtuullisempia - nämä kävelykeskustan kaupat ovat häkellyttävän hintavia verrattuna amerikan hintamaineeseen.

Yhden sijoittamiseen liittyvän oivalluksen olen tehnyt. Olen ajoittain lukenut apteekkiketjuista ("drugstore") sijoituskohteena. En ole asiasta innostunut, olen kokenyt apteekin jotenkin liian rajattuna sektorina. Mutta nyt alan hahmottamaan, että apteekin käsite voi olla paljon laajempi kuin mitä se meillä on.

Aika pitkä matka piti matkustaa tuon oivalluksen takia. Näin sitä maaimalla kiertely opettaa.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen postaus! En ole koskaan itse käynyt Yhdysvalloissa, mutta on kiva aina lukea kokemuksia. Mietin myös usein ulkomailla ollessani miten esimerkiksi posti sekä kuljetuspalvelut toimivat. Nykyään Saksassa asuvana tiedän myös sanoa, että ne toimivat maissa hyvin eritavalla.
    Olen samaa mieltä, että matkailu nimenomaan avartaa!

    VastaaPoista