UA-52254593-1

28.1.2018

Varallisuuden välikatsaus 1/2018: hitusen laskussa

Vaikka vuosi on edennyt jo pian helmikuuhun, vielä on neljännesvuosikatsauksia tekemättä. Mitä sitä nyt hoppuilemaan.

Tällä kertaa on vuorossa katsaus kokonaisvarallisuuteeni. Tajusin tuossa viime vuonna, että pelkkien sijoitettujen eurojen tarkastelu ei vielä paljoa kerro. Ylimääräisen rahan kun voin laittaa säästö- tai sijoitustilille. Lisäksi velkojen pieneneminen on varallisuuden kertymistä sekin.


Siinä. Eikös olekin dramaattista? No, ei siltä ihan näytä. Ylin eli sininen viiva kertoo kokonaisvarallisuuteni, joka siis laski. Punainen kertoo velkani, joka pieneni. Ja keltainen kertoo näiden kahden erotuksen, eli todellisen varallisuuden. Se laski, muttei niin paljoa kuin varallisuuteni.

Ostin päälle kymmppitonnin auton, ja kokonaisvarallisuuteni laski hieman vajaat 5000 euroa. Se kertoo, että säästöönkin tällä välillä jotain jäi.

Joku voisi kritisoida sitä, että lasken auton arvoksi pyöreän 0 euroa. Näin nimittäin teen. Auton arvon laskeminen olisi hankalaa, ja 10 vuoden kuluttua sen arvo on kuitenkin aika alhaalla. Niinpä näen, että autolla on vain käyttö- ja arjenhelpotusarvoa.

Tässä on sitten kuva, joka kertoo vuosineljänneksen muutoksen. Lainoja lyhensin kolmen kuukauden aikana samaa tahtia kuin viimeksi, vajaalla 1800 eurolla. Säästötileiltä kävin kouraisemassa sellaiset päälle 2000 euroa, ja sijoituspuolelta päälle 4000 euroa.

Tarkempi voisi laskea, että eiväthän nämä summat täsmää päälle 10 000 euron auton ostamisen kanssa. Eivät täsmääkään. Seuraan varallisuudessa vain säästötilejä ja sijoituksia, eli jos kerrytän euroja käyttötilille, niin ne eivät näy näissä luvuissa lainkaan.

o o o

Summa summarum. Jännää, että koen olevani yksinhuoltaja jonka on tarpeen tarkkailla euroja. Ja pitäähän tuo paikkansa, olen yksinhuoltaja joka tarkkailee euroja.

Olen onnistunut suggestoimaan itseni aika taitavasti. Varallisuutta kun kertyy ihan mukavasti. Moni olisi tyytyväinen jo tuohon velkojenlyhennystahtiin.

On jännää nähdä miltä nämä kuviot näyttävät loppuvuoden aikana. Lapsista saadut tuet pienenevät ja auto nielee euroja. Toisaalta auto on tuonut ryhtiä kauppareissuihin ja lainojen kulut ovat pienentyneet ja tulevat pienentymään.

Elämme minun mielestäni jänniä aikoja. Muista tämä nyt lienee yhtä jännää kuin kaislan heiluminen mökkijärven rannalla. Kiinnostaa hetkittäin, hetken, tai sitten ei koskaan, yhtään.

o o o

Kuukausisäästä rahastoihin ja ETF:iin* Kuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen.
(Nordnetin mainos)

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

4 kommenttia:

 1. Mä ostin puoliksi tyttöystävän kanssa auton joka makso hiukkasen alle 6000€. Teen kerran kuussa poiston auton arvoon, niin että arvo laskisi 10% vuodessa. Auto on vm. 2008.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin jotain tuonsuuntaista, mutta sitten tuumasin, että onhan minulla muutakin "irtaimistoa" jolla on arvoa.

   Ja totesin, että helpointa, että seuraan varallisuudessa vain asuntoa, mökkiä, sijoituksia ja säästötileillä olevia euroja.

   Poista
 2. Kokonaisvarallisuuden tarkkailu on todellakin järkevämpää, kuin pelkästään sijoitusvarallisuuden!

  Ps. En haluaisi viilata pilkkua, mutta pisti hieman silmiin tuo ensimmäinen graafi: Miten velan määrä voi olla negatiivinen? Selvennyksenä: Jos kokonaisvarallisuus on n.400K€ ja velka n.-200K€, niin silloinhan nettovarallisuutesi on 600K€! Laskutoimitus: (kokonaisvarallisuudesta vähennetään velat = nettovarallisuus)
  400K€-(-200K€)=600K€

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viilaa vaan pilkkua, kun teet sen kuvästä syystä. Kieltämättä tuo on kyllä hyvinkin epäloogista, vaikka idea nyt sinällään lienee ilmeinen.

   Voisin ensi kerralla kokeilla mallia, jossa laitan kaikki nuo positiivisina lukuina. Se parantanee myös kuvion selkeyttä, kun akseli pienenee.

   Poista