UA-52254593-1

25.9.2016

Nordean (sijoitus)asiakkaaksi, osa 2: miten muuttuu tapani ostaa osakkeita?

Siirrän sijoitustoimintani Nordeaan. Taustoja avasin jo aiemmin. Nyt mitä se merkitsee sijoittamisharrastukseni kannalta.

Pidän osakkeiden ostamisesta. Se on mukavan konkreettista. Indeksisijoittamisella saavuttaisi luultavasti (vähintään) saman lopputuloksen, helpommalla. Mutta se ei olisi niin kivaa. Yksi pääsyistä operaatiooni on päästä ostoksille usein.

Käytönnössä ryhdyn ostamaan osakkeita läheltä minimitason, eli päälle 150 euron toimeksiannolla. Ja ostan niitä usein, tippuvaan kurssiin.

Taustalla on myös teoria. Lähestulkoon kaikki parhaimmat ostokseni olen tehnyt kun yrityksen (jonka olen todennut sellaiseksi että sitä olen jo kerran hankkinut) kurssi on tippunut, ja olen ostanut sitä halvempaan hintaan. Eli olen saanut yhtä hyvää aiempaa halvemmalla.

Suuri suunnitelmani on naputella järjestelmään kymmenittäin yksittäisiä, pieniä toimeksiantoja. Sitten vaan ryhdyn odottelemaan että milloin osuu ostoksen paikka kohdalle. Jos ostan ensimmäisen erän hintaan 100 euroa, niin sitten lisäostoja vaikkapa 2 % kurssilaskun välein. Eli 98, 96, 94 eurolla jne.

Käytännössä pyrin siis ostamaan pääosin osakkeita joiden arvo laskee, enkä niitä, joiden arvo nousee. Näin keskiostohintani on laskee uusien ostosten myötä. Jos hinta vielä tippuu, ostan lisää. Jos nousee, olen pian plussalla. Jos pysyy ennallaan, olen hieman miinuksella.

Tässä viime vuosina on oppinut että osakkeiden hinnat ailahtelevat kovin. Brexit tuli (ja meni?), Yhdysvaltain potentiaalinen presidentti spekuloi Naton purkamisella ja ymmärtää Venäjän viime vuosien toimia, Yhdysvaltain keskuspankki nostaa vielä joskus korkoja. On helppo nähdä miten aaltoilua tulee myös jatkossa - ja varmaan maailman tappiin.

Pienempien yksittäisten ostojen seurauksena ei tarvitse myöskään kerryttää rahaa. Jos jää 200 ylimääräistä, voi ostaa heti. Jos tietty löytyy sopivaa ostettavaa. Samoin osingoilla voi ostaa tiiviiseen tahtiin lisää.

Tämä operaatio maksaa minulle suoraan parisensataa, kertaluonteisina osto ja myyntikuluina. Melkoisen määrän saan tehdä pieniä kauppoja että voin laskea olevani omillani. Mutta perusidea tässä onkin antaa itselleni lupa harrastaa, ostella hieman alempaan keskihinnan kuin aiemmin, ja automatisoida ostohetkiä pitkäkestoisilla toimeksiannolla.

Palaan seuraavissa postauksissa siihen, mistä osakkeista luovuin, mitä niistä yritän ostaa takaisin ja mitä muuta tavoittelen. Viime viikkojen operaatioiden seurauksena minulla on suorissa osakeomistuksissa päälle 12 000 euroa, ja sijoitustilillä odottelemassa vaatimattomat 20 000 euroa. Yritän malttaa mieleni, en osta koska rahaa on, vaan koska on hyvä hetki ostaa.

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Teit "osakesiirron" siis vain myymällä Nordnetin tyhjäksi? Vai lähditko ihan siirtämään osakkeita välittäjien välillä?

    -J

    VastaaPoista
  2. Siirsin koko arvo-osuustilin. Maksutonta, mutta vain kotimaisten osakkeiden tapauksessa. Ulkomaisissa kulu olisi ollut tyyliin 50 euroa per osakelaji, eli ne kannatti myydä.

    Hieman nolosti luulin, että suomalainen arvo-osuustili siirtyy myös ulkomaisine osakkeineen, eli olin tehnyt taustatyöni huonosti. Noh, ei ollut iso homma kuitenkaan...

    VastaaPoista