UA-52254593-1

27.6.2016

Brexit: ei pitänyt tehdä mitään ja ostin sitten hieman Stora Ensoa

Brexi tuli vastaan vähän yllättäen. Ennusteet sanoivat että Brexittiä ei tule. Olin kyllä miettinyt myös Brexit-vaihtoehtoa. Kun Brexit-päätös tuli, oli tietty selvää että kurssireaktiota tulee.

Alkuperäinen suunnitelmani mukaili jalkapallon EM-kisojen henkeä: pysy vaihtopenkillä. Tässä syitä:

  • Kurssiheilahteluja tulee ja menee. Lyhyellä tähtäimellä reaktio on väkisinkin puhtaasti ylireagointia:
  • Britit pysyvät EU:ssa ainakin päälle kaksi vuotta, kenties pidempäänkin.
  • Tuskinpa Brittien saarillakaan halutaan kovinkaan tuntuvaa eroa juuri kaupan ja talouden puolella - lopputulos lienee jotain Norjan mallia, jossa ovat mukana talousunionissa mutteivät muussa unionissa.

No onhan tässä huoliakin: Tuleeko muita eroäänestyksiä? Hiipuuko maailmantalouden kasvu? Tuleeko nykyisen unionin sisälle tulleja ja ylipäätänsä ongelmia kaupankäyntiin?

Jos nyt pääsisin aikakoneella taaksepäin ajassa, olisin kerännyt euroa varastoon, olisin vaihtanut ne dollareiksi, nyt olisin vaihtanut niitä punniksi suotuisalla kurssilla, ja olisin ostanut brittiosakkeita huokeahkolla. Mutta aikakonetta ei ole vielä käsillä - ja jos olisi, tekisin luultavasti kyllä jotain muuta.

Mutta asiaan. En malttanut olla käymättä ostoksilla. Ostin sata osaketta Stora Ensoa kurssiin 6,88. Sen siitä saa kun on pienentänyt sijoitusvelkaa alle 3000 euroa - annan itselleni luvan ostaa lisää mahdollisuuden auetessa. Järkevää? Mistäs sen tietää.

Miksi näin:

  • Stora Enson kurssi tippui miltei 11 %.
  • Osasyynä se, että britit ovat ihan merkittävä maa jonne myydään asioita. Ihan ymmärrettävä peruste, mutta eihän tässä mitään peruuttamatonta ole tapahtunut brittikaupan suhteen. Ainakin jokusen vuoden menee vielä nykyisellään.
  • Stora Enso on investoinut runsaasti, ja pyrkii siirtymään “hyötymisvaiheeseen”. Siinä voisi olla kiva olla mukana.

Muita Brexit-suunnitelmia minulla ei ole. Mietin kyllä ETF-kuukausisäästöjäni, jotka ovat nyt tauolla. Näitä ostan Nordnetin* kautta.
  • Eurooppaan sijoittava ETF:fäni kurssi (db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF) on tippunut. Jos tuo ei tokene ennen kuun alkua, laitan varmaan tuota ostoon noin satasella kuussa.
  • Jos brittitalous sakkaa ja yrityksien kurssit ovat matalalla, voisi harkita sijoittamista brittanniaan sijoittavaan ETF:fään. Valitettavasti tuollaista ei ole Nordnetin kuukausisäästöissä tarjoilla, joten pitää tuumailla asiaa.

Sen tosin vielä loppuun totean, että helposti sitä ajattelisi, että asia menee nopeasti ohi. Jos Brexitillä on vaikutuksia maailmantalouteen (tai siihen olennaisesti kuuluvaan luottamukseen),  ne näkyvät pikku hiljaa kuukausien ja vuosien aikana.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti