UA-52254593-1

10.1.2021

Osinkojen vuosikatsaus: epidemia tiputti osinkoja

Vuodenvaihde on kivaa aikaa. Osin kun on lomaa ja tulee vietettyä aikaa lasten kanssa. Lisäksi on jotain uutta edessä. Päivätkin pitenevät. Lisäksi on upeaa kun kuukausikatsausten sijaan pääsee tekemään vuosiyhteenvetoja. Ensin katsaus osinkoihini.

Sain osinkoja viime vuonna 1716 euroa. Se on toiseksi paras vuoteni ikinä, mutta jäi kyllä edelliselle vuodelle runsaalla 300 eurolla.

En ole myynyt osakkeita juuri lainkaan, ja hieman olen ostanut lisääkin. Joten ilman poikkeuksellisia tilanteita summa olisi varmaan jossain 2100-2200 euron tuntumassa.

Koronaepidemia on vaikuttanut osinkoihini kolmella tapaa:
  1. Osa yrityksistä on supistanut osinkoja.
  2. Osa ei maksa osinkoja lainkaan. Tähän kuuluvat pankit, joita on euroalueella tuohon määrätty, kuten Nordea. Osa voi maksaa tämän vuoden osingon ensi vuonna, osa ei tule mitään viime vuodesta maksamaan.
  3. Yritykset ovat myös olleet varovaisia. Mikä on ihan oikein. Eli on annettu kassan kasvaa mieluummin kuin on tyhjennetty sitä.
Neljäs isku voi sitten olla se, että osalla menee heikommin ja tulevina vuosina ei ole niin paljoa maksettavaa. Sen näkee myöhemmin.

Yksi reunahuomio, muuten. Lasken osinkoihin ns. passiivisen tulon, eli esimerkiksi S-konsernin pääomanpalautukset.


Tässä on sitten kuukausitason kumulatiivinen osinkokertymä neljältä viime vuodelta. Alkuvuonna osinkotaso oli jopa toissavuotta ylempänä. Sitten tuli huhtikuu, jolloin monet suomalaiset yritykset jättivät osingot väliin. Siitä alkoi sitten hidas nousu, ja syksyllä osinkokertymä nousi vuoden 2018 yläpuolelle.


Tässä on sitten osinkojen kumulatiivinen kertymä. Tämä on lähtökohtaisesti ilman veroja -summaus (noh, Lynxin suunnassa on joskus ollut myös verotonta osinkoa, mutta määrät pieniä).

Kaikkineen olen saanut osinkoja 9225 euroa. Eli 10 000 euron raja mennee rikki joskus keväällä.

o o o

Siinäpä sitä. Sinällään sillä ei ole väliä saako tuoton osinkoina vai kasvaako yritysten ja rahastojen arvo. Osinkojen plussa ja miinus on, että niistä maksetaan verot pois ja ne ovat euroja tilille. Periaatteessa veronmaksun lykkäys lunastushetkeen on hyvä taktiikka. 

Toisaalta kun aikaa kuluu, niin jotkut firmat ovat maksaneet minulle osinkoina sen, mitä olen alunperin sijoittanut. Sitten ollaankin ihan puhtaalla plussalla.

Yksi riski tosin kuuluu siihen, jos osinkoja ei makseta. Jokin firma voi kymmenkertaistaa kokonsa (Nokia) ja sitten sen toiminta voi romahtaa (Nokia). Jos välissä ei makseta omistajille mitään (ei-Nokia) niistä hienoistakaan vuosista, niin riski on, että omistaja on tienannut vain paperilla. Toisin sanoen sitten pitäisi keskittyä enemmän myyntien ja "voittojen ulosottamisen" ajankohtien pohtimiseen.

Sain osinkoja keskimäärin 143 euroa kuussa. Se on kivasti. Jos talous romahtaa tai eläkevuodet alkavat (yllättäen, kun ovat vielä päälle parin vuosimmenen päässä), niin kyllähän tuolla jo ruokaa ostaisi ja elämää maksaisi. 

Vaikka osinkosummani on vielä pieni, niin se on jo oma puro joka liittyy vähän isompaan, palkkatyön tuomaan puroon. Kun vielä tienaan ihan kivasti mökkiä vuokraamalla, niin on kiva seisoskella purojen kohtaamispaikassa ja nauttia siitä, kun pienet purot muodostavat hitusen isomman puron.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti