UA-52254593-1

5.1.2019

Sijoitusten ja varallisuuden välikatsaus 1/2019: Sijoitusvarallisuus tippuu, miinusta tulee ja viekää minut maakuoppaani lepäämään

Se on uusi vuosi. Iloista on, kun pääsee tekemään sijoitusten ja varallisuuden välikatsausta. Vähemmän iloista on, kun pääsee näkemään paljonko varallisuudesta on hävinnyt joulukuun aikana. Mutta kaikkeen tottuu. Mennään graafeihin.


Huomaatteko nuo kaksi käyrää? Sininen jatkaa tasaista nousua. Se kertoo paljonko euroja olen sijoittanut. Punainen käyrä, jota voitaisiin kutsua punaisen kyyneleen käyräksi, näyttää miten paljon edellisen päälle on kertynyt tuottoa.

Jos sama lukuina, niin sijoitusvarallisuuteni on nyt satasiin pyristäen 63 400 euroa. Se on 3000 euroa vähemmän kuin kuukautta aiemmin. Kaikkien aikojen ennätyksestäni - viime syyskuusta - on tullut miinusta 6200 euroa.


Tässä kuvassa näkyvät sekä sijoitetut eurot että varallisuuden arvonmuutos. Viime kuussa sijoitin lisää 1450 euroa.

Tosin on tässä risukasassa yksi auringonsädekin mukana. Myin ennen vuodenvaihdetta vajaalla tonnilla Nestettä (osin verotussyistä, ostanen kyllä niitä takaisin jossain vaiheessa). Osakkeet eivät ole enää listoissa mukana, eurot eivät ole vielä tilillä. En nyt lähtenyt "leikkikorjailemaan" tilastoja, mutta näkyy ensi kuun vaihteen seurannassa.

Myös kokonaisvarallisuus laskussa


Isossa kuvassa muutos nyt ei ole kovinkaan dramaattinen. Sain ostaa loppuvuonna asuntoni loppuosan omaksi. Sen seurauksena kokonaisvarallisuus hyppäsi lähelle puolta miljoonaa, ja velat päälle 200 000 euroon. Nyt sekä varallisuus, velat että niiden erotus ovat hitusen laskussa.

On ihan lohdullista, että tämän suurempia eroja graafissa ei ole. Mutta toisaalta, tästä graafista nyt ei voi paljoa muutenkaan tulkita. Joten katsotaan seuraavaa.


Tässä graafissa näkyy kuukausitason muutos varallisuudessani viimeisen runsaan vuoden ajalta, alkuun tosin esillä on kolmen kuukauden keskiarvoja. Vuosi sitten joulukuussa ostin auton joka veti niin säästötiliä kuin sijoituksia miinukselle (eli myin vähän rahastoja). Muutoin on plussamerkkistä ollut, mutta viimeiset kolme kuukautta poikkeavat.

Kun viime kuun osalta huomioi lisäeurot säästötileillä, lainojen pienentymiset ja sijoitusten tippuneet arvot, niin noin tonnin verran miinuksella olin. Ei nyt kauhean paha.

Sekä loka- että joulukuussa tuli sijoituksissa takkiin. Marraskuun kohdalla tyhjensin säästötilejä tuohon asunnonostoon (varainsiirtovero ja vastaavaa). Kaikkineen siis on nyt kolmisen kuukautta putkeen tullut +/- 3000 euroa miinusta. Olisi kiva jos ei enää ensi kuussa.

Laskentatapani mukaan varallisuuteni karttui vuoden aikana 47 700 eurolla. Aika kivasti, miltei 4000 euroa kuussa. Tämä on vähän kyseenalainen tapa laskea, koska mukana on muutos arviosta asunnon hinnassa. Toisaalta sain ostaa loppuasunnon omaksi, ja tuolla hinnalla sen saisi myytyä, joten ei tämä ihan perätönkään tapa hahmottaa asiaa ole.

Jos unohdan nuo "tasearvon korotukset", niin varallisuuden arvonnousu olisi sitten ollut hitusen päälle 13 000 euroa. Ihan hyvin vuonna jolloin tuo asunnonosto vei euroja säästötileiltä ja loppuvuonna kurssit kyykkäsivät.

Huolet pois, kyllä se siitä


Vaan ei hätää. Päivät pitenevät ja jollain aikataululla tilanne tasaantunee. Jos meinaa ahdistus hiipiä puseroon, mainitsen itselleni seuraavaa.


  • Asun nyt noin 350 euroa halvemmalla kuin aiemmin (vaikka huomioi lisääntyneet lainanlyhennykset korkoineen). Jää rahaa säästöön tai sijoittamiseen.
  • Edelliseen liittyen: lainani lyhenevät vajaalla 800 eurolla kuussa. Varallisuus lisääntyy vaivihkaa.
  • Sain peräti pienen palkankorotuksen ja keväällä seuraa yleiskorotus. Tilille tullee pian päälle satanen enemmän kuin kuussa ennen, verojen jälkeen.

Eli kaikkineen oma talous on ollut hyvällä tolalla, ja nyt se on vielä hieman paremmalla tolalla.

Osakemarkkinat nyt sahaavat. Kun kurssit laskevat, ostan enemmän. Se voi - ideaalitilanteessa - tarkoittaa sitä, että ostan halvemmalla. Onhan tässä paljon epävarmuuksia, ja edessä voi olla vuosien maltillinen vaihe. Tiedä vaikka jahtaisin sijoituksieni kanssa vuosikymmeniä 70 000 euron rajaa.

Mutta toisaalta: osakemarkkinoilla on tapana niin yli- kuin alireagoida kaikenmoisiin uutisiin, ja laskua seuraa useimmiten nousu. Pitkässä jouksussa kannattaa pysytellä mukana pelissä. Muutama hyvä uutinen voi muuttaa tilanteen taas toisenlaiseksi.

1 kommentti:

  1. Hei, olen Albertiina Aleksandra Suomesta Haluan antaa teille todistuksen siitä, miten sain lainan Ryan Cliftonilta. Sain 60000 euron lainan 2 prosentin korolla. HUOM: Se on luotettava ja aito. Jos olet kiinnostunut saamaan lainayhteyden EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

    VastaaPoista