UA-52254593-1

12.2.2016

Kuinka suuren osan osakkeiden ostohinnasta olen jo saanut takaisin osinkoina?

Kanssabloggareiden seuraaminen antaa oivalluksia. Tajusin aikoinani ryhtyä seuraamaan omaisuuden arvoa ja sijoitettua summaa rinnan samassa graafissa, kiitos Laiskan sijoittajan. Tänään Ananas ilahdutti työmatkaani yksinkertaisella toteamuksella: “Osinkosijoittaja: Laske kevään osinkosaldo. Jaa summa osakkeidesi hankintahinnalla.”

Ei tuossa ollut mitään uutta, noinhan se menee. Mutta oivalsin, että tuon voi visualisoida. Tuli pirteä olo. Lopputuloksena syntyi seuraavanlainen kuva.Osakkeita olen ostanut tähän mennessä 28 198 eurolla. Osinkoja on tullut 1424 euroa. Tuo merkitsee sitä, että 5,1 % ostohinnasta on kuitattu. Tilastoa vääristää se, tuo osinkosumma on ynnätty ennen veroja. Mutta tuleepahan iloisempi mieli kun prosenttiluku on suurempi.

Pitkässä juoksussa tilanne vääristyy myös toiseen suuntaan, sillä osan uusista osakkeista ostan osingoilla, ja osan seuraavista osakkeista edellisellä kierroksella ostettujen osakkeiden osingoilla. Eli korkoa korolle alkaa vaikuttamaan. Mutta perusmuuttujat ovat selvät: mitä olen maksanut, ja mitä olen saanut. Tässä ei ole kyse siitä mistä eurot ovat tulleet, vaan paljonko niitä on mennyt

Jatkossa otan tämän vertailutavan vakioseurantaani aina kun tarkastelen osinkojani.

PS. Olettekos ikinä miettineet, että meidän bloggareiden nimimerkit ovat vähän niin kuin kummallinen variaatio Marvelin supersankareista. Ei ole Kapteeni Amerikkaa tai Iron Mania. Mutta on Rikas Erakko, Ananas, Saituri, Laiska sijoittaja, Ekonomimmi, Kinski…

Eikös tuo kuulosta hieman joltain kummalliselta supersankariporukalta. Sellaiselta joka pohtii oudon paljon P/E-arvoja ja räjäyttelee merkittävästi vähemmän paikkoja?

3 kommenttia:

 1. Okei, myönnetään. Isomahamies olisi ehdottomasti kuulunut tuolle supersankarilistalle.

  VastaaPoista
 2. Että minä tulin vastavuoroisesti hyvälle mielelle tästä sinun postauksestasi :)

  T: Ananas-tyttö ja YH-mobiili
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
 3. Silläkin ehdolla, että syyllistyn kulmista pyöreään keittiöpsykologiaan: Yksi iso ilo muista ihmisistä on se, että oppii katsomaan asiaa ainakin vähän enemmän muiden silmin. Tätä ovat ne workshopit kun pääsee muiden kanssa yhdessä flow-tilaan, tai ihan vaan satunnaiset ajatukset joita ei ole ennen tullut ajatelleeksi.

  VastaaPoista