UA-52254593-1

10.11.2014

Ostin Chevronia

Tein tänään ensimmäisen ostoni Lynxin kautta. Ostin 5 kappaletta Chevronin osakkeita, arvoltaan 118,84 dollaria osakkeelta. Kulut olivat alle prosentin kauppahinnasta, 5 dollaria.

Summa on varsin pieni. Yritän opetella ostamaan osakkeita pienemmissä erissä. Minulla on jemmassa rahat ainakin toiseen samanmoiseen ostoon ja kenties kolmanteenkiin: seuraan rauhassa että joskos kurssit hieman laskisivat.

Mutta miksi sitten Chevron?

Chevron on maailman suurimpia öljyalan firmoja. Repertuaarissa on myös kaasua ja muuta energiaa. Koska suorassa omistuksessani ei ole lainkaan öljysektoria, ja energiapuolellakin vain Fortumia, niin laajennus tähän suuntaan parantaa hajautusta.

Kävin henkistä painia itseni kanssa siitä, onko öljysektoriin sijoittaminen epäeettistä (aseet ja tupakan olen rajannut ulos). Tulin siihen tulokseen ettei ole: jos tankkaan autoon bensaa, niin mikäs olen valittamaan. Chevronilla on “komea” historia sössiä ympäristöasioissa, mutta viime aikoina yritys on parantanut tällä puolella.

P/E on 11.23, osinko 3,6 % ja osinkona maksetaan ulos noin 40 %. Oman pääoman tuotto (ROE) on vajaa 14 %. Ensimmäinen osinko irtoaa loppuviikosta, eli saan kohta välityspalkkion takaisin.

Miksi sitten öljyala? Ensinnäkin: vaikka öljy on hupeneva luonnonvara, niin muutamaan vuosikymmeneen meno ei muutu (vaikka ympäristösyistä olisi kyllä hyvä että tahti hiljenisi). Lisäksi nämä isot energiajätit pyrkivät laajentamaan toimialojaan, joten tilanne ei liene nykyisenkaltainen parinkymmenen vuoden kuluttua.

Toisekseen öljyn hinnan painuminen on tiputtanut öljy-yhtiöiden pörssikursseja. En usko että öljyn hinnanlasku on kovinkaan monen vuoden juttu, ja öljyn hinnannousu näkynee nopeasti Chevronin kurssissa (samoin kuin kurssien tippuminen heti jos oljyn hinta laskee). Eli teoriassa tässä on mahdollisuus ostaa hyvää yritystä kohtalaisella hinnalla ilman, että kurssin tippuminen on johtunut yrityksestä itsestään.

Kolmannekseen oston syyt liittyvät itse yritykseen. 28 vuotta putkeen osingon nostoa ja melko hyvä osingon lähtötaso lupailevat, että osinko voi nousta mukavasti tulevina vuosina.

Eli tosiaan: olen ylpeä viiden Chevronin osakkeen omistaja. Pyrin lähivuosina 1-3 vastaavaan ostokseen, jonka jälkeen omistaisin Chevronia 1000-2000 euron välisellä summalla. Salkkuni kokoon nähden tuo on sopiva määrä yhtä yritystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti