UA-52254593-1

2.6.2019

Sijoitusten ja varallisuuden välikatsaus 6/2019: Paljon lisää sijoitin, arvoa vielä enemmän menetin

Huomenta vaan! Se on uusi kuukausi, ja vanhat kujeet. Tervetuloa sijoitusten ja varallisuuden välikatsaukseni pariin.

Aloitetaan heti graafista, joka kertoo sen paljonko euroja olen sijoittanut, ja mikä on sijoitusten tämänhetkinen arvo.

Kerron teille salaisuuden. Ei mennyt hyvin. Ei mennyt edes huonosti, vaan tosi huonosti. Kuuluu asiaan, mutta silti.

Kun pörssikurssit niiasivat urakalla ties mistä syystä (lähinnä: talouskasvu hiljenee ja kauppasodan uhkaa on ilmassa), niin varallisuuteni arvo tippui oikein kunnolla. Tämä tarkoitti sitä, että ostorajani tulivat kohdille. Ja koska sijoitustileillä ei ollut niin paljoa euroja, siirsin melkoisen summan pääosin säästötileiltä sijoituksiin.

Jos saman sanoo lukuina, niin sijoitin lisää 3469 euroa. Siitä kertoo tuon sinisen alueen jyrkähkö nousu. Ja samana aikana sijoituksieni kokonaisarvo tippui 772 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä miinusta tuli päälle 4000 euroa.

Toinen graafi kertoo asian tarkemmin. Miinusta tuli ihan kunnolla, tosin viime vuoden lopulla oli kaksi noin samanmoista kuukautta.

Hätäisesti joskus katselen, että kylläpäs minulla nyt aaltoilee enemmän kuin ennen. Se on osin optinen harha. Ensinnäkin tämän graafin alkupuoli koostuu kolmen kuukauden keskiarvoista, kuin yksi kuukausi olisi ollut kyseessä. Eli naapurikuukaudet tasaavat toisiaan. Toisekseen sijoittamani euromäärät ovat moninkertaistuneet - jolloin heiluntakin on voimakkaampaa.

Kokonaisvarallisuuteni kannalta tämä oli erilainen käänne. Kokonaisvarallisuuteni nimittäin tippui hitusen, samoin kuin velkojen ja varallisuuden erotus. Lainat kyllä lyhenivät entiseen malliin. Pian velkamäärä on alle 200 000 euroa. 

Tässä on sitten graafi jossa ovat edelliset eroteltuna. Lainat lyhenivät taas 757 euroa. Säästötileitä nappasin pois päälle 2600 euroa ja sijoituksien suunnassa tuli miinusta vajaat 800 euroa. Ihan virkistävää, että välillä myös näin päin.

Missä nyt olen?

Yksi isoimpia muutoksia on, että pörssikurssien nopeakaan lasku ei enää ahdista minua. Sellaista sattuu, ja toivottavasti on hyvä ostotilaisuus kyseessä. Asiaa helpottaa se, että olen sijoituksieni kanssa edelleen runsaasti plussalla siihen verrattuna, että olisin hautonut euroja tilillä.

Tosin jos nyt tulisi ihan totaalinen romahdus, niin ehkä kirjoittaisin ihan toisenlaisia sanoja kirosanoilla höystettynä.

Bonuksena olen kohta saamassa veronpalautuksia, lomarahoja, vuokratuloja sekä myöhässä tulevia yhteiskunnan tukia. Niitä tässä jo epäsuorasta käyttelen. Tai en oikeastaan, mutta käyttötilini jakautuvat kahteen osaan. Toisella on 3000 euroa ja siihen en koske. Toista voin pumpata täyteen ja tyhjäksi, tarpeen mukaan.

2 kommenttia:

 1. Varmasti tuulipukujen suhinaa kuuluu tietokoneiden äärestä monessa kodissa kun kurssit laskettelevat alaspäin, niin myös täällä. Harmi että nimeni ei ole Aki Pyysing, niin katson vain parhaaksi jatkaa normaalia kuukausisäästämistä entiseen malliin.

  Mielenkiintoista on että kurssit alkavat olla Helsingissä lähellä viime vuoden lopun lukuja, mutta tuolloin tuntui ainakin lehdistössä olevan maailmanlopun meininkiä ja kova odotus suuresta pörssiromahduksesta.

  Vaikka tappioiden tekeminen on mahdollista ja jopa todennäköistä, niin suurimmat tappiot olen varmasti tehnyt sillä etten aloittanut säännöllistä sijoittamista jo nuorena vaan jäin odottelemaan oikeaa hetkeä. Toisaalta en harmittele tuota koska noilta ajoilta on värikkäimmät, tapahtumarikkaimmat ja ikimuistoisimmat tapahtumat muistona sekä parhaimmat ystävyydet yhteisen historian ansiosta.

  VastaaPoista
 2. Luulisin, että nyt on lehdistössä niin kiire kun on hallitusohjelmaneuvotteluita ja maailmanmestaruuskin tuli, että tippuvia pörssikursseja ei ehditä niin paljoa murehtimaan.

  Itse huomaan, että sijoitan lisää juuri näiden kuoppien aikaan. Se tuntuu pahalta, mutta on ostopaikkana parempi kuin tovi sitten.

  Taktiikkani on tosin sitten ongelmallista siinä mielessä, että kunnon kurssilaskussa eurot loppuvat nopeasti. Eli minulla on ok taktiikka pieniin notkahduksiin :)

  VastaaPoista