UA-52254593-1

8.9.2019

Pikkuostoja jo kahden viikon takaa: Paluu 3M:n omistajaksi


Tuossa pari viikkoa sitten pörsikurssit niiasivat. Minun kannaltani se merkitsi sitä, että ostin aika monta pientä erää aika monen yrityksen osakkeita. Vaan kun on kiirettä pukannut, en ole ehtinyt bloggaamaan. Mutta nyt ehdin.

Palasin minulle uuden ja samalla vanhan yrityksen omistajaksi. Ostin 3M:mää, ensin kaksi osaketta dollarinhintaan 159,52, toiset kaksi hintaan 156,80 dollaria ja viimeisimmät kaksi hintaan 155,50 dollaria.

Noiden ostojen jälkeen kurssit kääntyivät eri suuntaan, ja 3M:n kurssi on nyt jossain 164 dollarin tienoilla.

Mutta miksi 3M?

Omistin yritystä joskus vuosia sitten. Ostin 3M:mää vuonna 2014. Myin osakkeeni pois muistaakseni kun vaihdoin välittäjää Nordnetistä Nordeaan syksyllä 2016. Ulkomaalaisia osakkeita ei saanut siirrettyä arvo-osuustililtä toiselle, joten myin 3M:män, enkä tullut ostaneeksi sitä enää takaisin.

Tässä on kiteytykseni yrityksestä vuodelta 2014:

"3M on yli sadassa maassa toimiva yritys joka toimii ties kuinka monella sektorilla. Kivijalkoja siis riittää. Kauas on yritys kulkenut Minnesotalaisista kaivoksista (The Minnesota Mining and Manufacturing Company), vaikka omistaa niitäkin. 

Pääsyitä hankintaan tasainen ja kasvava osinkohistoria, kohtalainen hinta ja osakkeiden takaisinostosuunnitelma. Lisäksi ostan mieluummin yhtiöitä johon minulla on jonkinlainen suhde, ja post-it -lappuihin minulla on ollut yhteys jo vuosikymmeniä, ja Suomen pääkonttori on Espoon Leppävaarassa."

Tässä välissä yritys ei ole minua houkuttanut kun hinta on ollut tuntuvahko. Nyt on tullut alamäkeä noin kolmen vuoden takaiselle hintatasolle, jolloin "ostosuunnitelmataulukkoni" yksi solu muutti väriä vihreäksi. Se oli minulle merkki ryhtyä katsomaan asiaa tarkemmin.

Noh, eivät kurssit laske ilman syytä. Isoin muutos on, että myynnin kasvu on ollut tämän vuoden aikana miinusmerkkistä. Eli muutaman viiden vuoden noin 5 % kasvu on tippunut nollan tuntumalle. On siinä syytäkin sijoittajien olla huolissaan. Lisäksi tuo kasvu on tullut voluumin - ei tuotteiden hinnannousun - myötä. Artikkeli asiasta löytyy The Motley Foolista.

Jos firman suunta muuttuu, niin kiva. Jos ei, niin voi voi. Tänä vuonna firma maksaa osinkoa 4,32 dollaria osakkeelta. Eli sellaista vajaan kolmen prosentin verran.

Jälleen kerran olen ostamassa isoa yritystä jolla on mennyt hyvin, muttei tällä hetkellä mene. Ostan lisää jos kurssi alittaa vielä tuon viimeisimmän ostohintani kahdella prosentilla. Jos ei niin sitten odottelen ja katsotaan miten käy.

o o o

Loppuun keventävä tarina. Aikoinaan 3M ei patentoinut post-it -lappuja Yhdysvaltain ulkopuolella. "Ei kaupallista potentiaalia." Eli jokaisesta rapakon takana myydystä lappuspinosta tulee dollareita, mutta muualta maailmasta ei.

Aloittavatkohan vieläkin jokaisen johtoryhmän kokouksen hiljaisella hetkellä?

3 kommenttia:

  1. Osinkotuotto on yli 3%. Osinkoa maksetaan vuodessa 5,76 dollaria.

    VastaaPoista
  2. Totta puhut. Mistäköhän nuo luvut katsoin? Kenties muutaman vuoden takaa.

    VastaaPoista
  3. En malttanut olla tekemättä toista ostoerää tähän, kun on valunut houkutteleville tasoille. Vielä erä tai pari myöhemmin, jos lasku jatkuisi 2020 aikana alle 140 usd...

    VastaaPoista