UA-52254593-1

6.5.2016

Lisäosto joka yllätti itsenikin: Nokia

Tein viime keskiviikkona ostoksen, joka tuli myös itselleni yllätyksenä. Talven myötä olen käynyt läpi avioeron, on ositettu omaisuutta ja olen myös myynyt hiukan omistuksiani. Niinpä en ole ostanut sijoitusmielessä mitään pariin kuukauteen.

Jokunen viikko sitten Nordnetin sijoituslaina oli jo painunut siedettävälle tasolle, päälle 2000 euroon. En ole vielä aloittanut säännöllisiä kuukausiostoja, mutta tein silloin yhden toimeksiannon. Virittelin Nordnettiin*  tilauksen, jossa ostan hieman lisää Nokiaan jos kurssi painuu samalle tasolle kuin aiempi keskiostohintani. Eli velalla ostan, ja maksan tasaiseen tahtiin velkoja pois.

En ole paljoa pörssiä ehtinyt viime viikkoina seuraamaan - kun aurinko paistaa sijoittaminen muuttuu harrastuksena tylsemmäksi ja ulkoilu kiinnostavammaksi. Keskiviikkona sitten sähköposti kilahti: “osto Nokia Corporation 120 kpl hintaan 5.05 EUR on toteutunut.”

Ei siinä mitään, ihan tarkoituksellinen juttu. Nokia on alkanut tuntua hieman aliarvostetulta yritykseltä. Talouden sakkaaminen on vähentänyt verkkoinvestointeja, fuusio Alcatelin kanssa on saanut monet epäilemään yhtiön tulevaisuutta tai ainakin lähivuosien tuottoa, ja puhelinliiketoiminnan viimeiset vuodet ovat saaneet monet näkemään Nokian entisenä suuruutena. Tämä on näkyy yhtiön kurssissa.

P/E on 13,8 luokkaa, osinko noin 5 %, tulosta per osake nykyhinnalla 7,3 %. Nämä eivät ole hurjia lukuja, mutta oman tulkintani mukaan ne ovat kyllä ihan ok tason lukuja yritykselle joka elää uudistumisvaihetta.

Nokialla on myös etuja. Jos fuusiosta on hyötyä - ja sehän nähdään vasta tulevina vuosina - niin ne edut saadaan tulevaisuudessa mutta hinta on maksettu jo aiemmin. Yhtiö toimii kasvavalla alalla. Sen johtoa väitetään kyvykkääksi. Patentteja ja voisiko sanoa luovaa innovaatiota näyttää riittävän. Pääkonttorinkin ohi kuljen ajoittain…

Yleisesti ottaen Nokian näyttää liukuvan kasvu-uralta osinkoyrityksen suuntaan. Tuo ei ole välttämättä huono asia: yrityksen hurjimpina vuosina kurssi oli korkealla, mutta omistajille ei paljoa jaettu. Jos ei silloin myynyt, niin jäi nuolemaan näppejään.

Kenties tilanne nyt normalisoituu: on liiketoimintaa, ja tuloksesta maksetaan omistajille. Hinta on kohtuullinen, sitä maksaa todellisuudesta eikä tulevaisuuden mahdollisuuksista. Jos tuossa rinnalla saadaan liiketoimintaa kasvatettua ja keksitään jotain uutta ajoittain, voi saada kaksi asiaa yhdellä ostolla.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

4 kommenttia:

  1. Samassa veneessä ollaan! Tein suunnilleen samanlaisen merkinnän keskiviikkona päivän päätteeksi. Mielenkiintoista nähdä miten kurssi reagoi tiistain osariin.

    T. Ikiholdaaja

    VastaaPoista
  2. Tänä vuonna osinkotuotto on toki n. 5 %, mutta siihen sisältyy kertaluontoinen 0,1 euron lisäosinko, jolla palautellaan Heren ja luurien myyntivoittoja.

    Jatkossa osinkotuotto laskenee vaikka hieman nostaisivatkin 0,16 euron normiosinkoa. Sentin minimikorotuksella osinkotuotto on ensi vuonna n. 3,4 prosenttia.

    VastaaPoista
  3. Totta tuo singon kertaluonteisuus, ja 10 sentin lisäkorotus. Tosin toissavuonna Nokialta tuli myös "kertakorotusta", ja nyt siis taas.

    Itse luokittelen osingon osingoksi, välillä enemmän ja välillä vähemmän. "Perusosinko" on käytännössä johdon ja yhtin lupaus siitä, että tämä on se taso mihin pyritään ja tässä ainakin pysytään. "Sitten tässä on vähän lisää rahaa..."

    Ikiholdaajalle: olen huomannut, että osavvuosikatsauksien jne. rooli on minulla pienentynyt. On oppiunut huomaamaan että sahaa se kurssi kuitenkin. Keskittyy vain ostamaan silloin kun vähän halvemmalla saa.

    Edelliseen on tietty poikkeus, jos yhtiön kurssi kääntyy pysyväisluonteisemmin johonkin suuntaan.

    VastaaPoista
  4. En itsekään yleensä stressaa osareita liikoja. Tällä kertaa Nokian katsaus oli kuitenkin kiinnostava, kun tietoa oli niin vähän saatavilla, että konsensusennusteidenkin välillä oli valtava hajonta.

    VastaaPoista