UA-52254593-1

10.6.2015

Voiko tunteella sijoittaa onnistuneesti?

Mielikuvani mukaan olen analyyttinen sijoittaja joka vähät välittää muista sijoittajista ja ykeisestä fiilarista. Tosiasiassa myös tunteella on vaikutusta. Nyt seuraa hieman irrottelua siitä, voisiko ihan vaan omia ajatuksiaan vääntämällä sijoittaa onnistuneesti.

Uskon olevani melko rationaalinen ja melko rauhallinen sijoittaja, mutta se ei vielä paljoa auta. Luen talousuutisia ja blogeja ja niillä on vaikutusta ostopäätöksiini. Seurailen siis vähän muita, roikun helmoissa. Osaan ostaa putoavin hinnoin ja hahmotan sijoittamisen vuosikymmenien strategisena pelinä, mutta muita erikoiskykyjä minulla ei sijoittajana taida ollakaan. En ehdi kiertää yhtiökokouksissa, en jaksa lukea papereita huolella, en jaksa tehdä omia matemaattisia laskelmia.

Se ei ole välttämättä paha asia. Analyytikkojen ostosuositukset voivat olla hyviä, kollegabloggareillakin on jokin idea jonka muille avaavat. Ja koska periaatteessa sijoittaminen kannattaa noin niin kuin matemaattisesti, huonommillakin perusteilla tehty ostos voi olla hyvä jos hajautus on tarpeeksi laaja.

Ryhdyin miettimään seuraavaa Plum Creek Timber -ostoni jälkeen. Entä jos miettisin millaista osaketta haluan omistaa (metsä, Australialainen pankki jne.). Sitten tekisin kolme seuraavaa asiaa
  1. listan kriteerit täyttävistä yrityksistä
  2. noiden yritysten/sektorin yleisen hintatason suhteessa aikaan ja tuottavuuteen (eli jos ovat historiansa kalleimmalla tasolla, niin varon)
  3. vertailisin ao. yrityksiä keskenään, ja valitsisin mielestäni parhaan sijoituskohteen
Edellämainitulla taktiikalla erottuisin väkisinkin muista sijoittajista (käsi sydämellä, onko teidän tehnyt mieli ostaa metsää eri puolilta maailmaa). Tulisi toimialakohtaista ja alueellista hajautusta.

Tätä taktiikkaa olen jo käyttänyt:
  • 3M tuli mukaan kun halusin amerikkalaista kuluttajatuotefirmaa jolla on laaja repertuaari ja globaalia toimintaa
  • Bank of Montreal tuli mukaan kun halusin pankin joka toimii vakaassa maassa (Ukraina ahdisti)
  • Stora Enso ja Plum Creek Timber päätyivät mukaan kun halusin huomioida metsän sen eri muodoissa. Halusin omistaa metsää.

Käytännössä sijoittaessa eniten voi menettää jos seuraa muita, mutta viiveellä (eli ostaa kun muut ovat jo ostaneet, ja myy kun muut ovat jo myyneet). Jos ottaisinkin lähtökohdakseni oman fiiliksen ja antaisin tunteen viedä, niin vaeltaisinko ihan omilla vesilläni?

Ja koska tuota fiilistelyä seuraisi kuitenkin jonkinmoinen sektori ja yritysarviointi (esimerkiksi ei liian korkean P/E -arvon osakkeita), niin ihan typeriä ostoksia ei tällä tavalla pitäisi tulle. Tyhmiä vain...

Tämä on tekniikka jota olen jo käyttänyt, mutta lähinnä koska se on tuntunut kivalta. Ei siis siksi että uskoisin että se toimisi muita malleja paremmin. Mutta vähän tässä leikittelen fiilistelytekniikalla joka seuraisi ihan vaan omia tunnelmia. Ainakin vaeltaisin irrallaan pääjoukosta, hyvässä tai pahassa.

3 kommenttia:

  1. Minusta tuo tekniikka kuulostaa ihan järkevältä. Olen itsekin hieman samanlaista käyttänyt eli ostellut lähinnä vain sellaisia osakkeita (sellaisilta toimialoilta), joita haluan omistaa. Järkevintä minun olisi varmaankin omistaa vain indeksiosuuksia, mutta se ei tunnu yhtä mukavalta kuin suorat osakeomistukset (ja esim. suomalaisiin small capeihin ei taida olla edes indeksirahastoa). Näkisin tuon "fiilistekniikan" hyvänä puolena sen, ettei osakkeita tule ehkä myytyä kovinkaan hätäisesti. Huonona puolena näkisin toisaalta myös sen, että huonossa sijoituksessa saattaa tulla roikuttua kiinni liian pitkään.

    VastaaPoista
  2. Itsekin käytän jossain määrin samanlaisia "sumeita" kriteereitä ostopäätöksissäni. Pyrin ajoittamaan ostoja ja sitä kautta tekemään hyviä päätöksiä, samalla huomioiden salkun jakauman.

    Suorissa osakesijoituksissa on se hyvä puoli että niitä on todella halpaa (=ilmaista) pitää. Ja jos kantti kestää olla myymättä missään tilanteessa, pääsee nauttimaan vuosien varrella edullisesta sijoituslajista ja kasvavasta osinkovirrasta. Kunhan osakkeet on valittu siten, että ne eivät ole pääosin mitään superriskisiä pienyhtiöitä, vaan sellaisia mitä voi ostaa ja pitää syklien yli.

    VastaaPoista
  3. Itse olen muita peesaamalla saavuttanut niin voittoja kuin tappioita. Mielestäni kaikkien sijoittajien päätöksiin vaikuttavat myös muut ihmiset, ellet asu jossain kuplassa ja ole lukematta mitään =)

    VastaaPoista