UA-52254593-1

23.6.2014

Onko osakekauppa tulevaisuudessa sijoittajalle maksutonta?

Atlantin takaa kuuluu kummia. Robinhood-niminen palvelu tarjoaa maksutonta osakekauppa. Siis ei osto ja myyntihintoja, ei kuukausimaksuja, ei mitään. Palvelu on käytettävissä kaikissa Yhdysvaltojen osavaltioissa sekä Puerto Ricossa. Kauppaa voi käydä Yhdysvaltojen pörssissä.

Palveluun voi tutustua ja jonotuslistalle voi ilmoittautua täällä. Rehellisyyden nimissä lienee hyvä todeta, että jos ilmoittaudut jonotuslistalle, allekirjoittanut siirtyy samaisella listalla ylöspäin. Valitettavasti se ei minua ainakaan vielä auta, sillä en asu yhdessäkään Yhdysvaltojen osavaltiossa tai Puerto Ricossa.

Käsittääkseni suomalaisena en edes voi olla tuolla mukana. Ja vaikka voisinkin, niin tarvitsisi kirjelmöidä Yhdysvaltojen ja Suomen veroviranomaisille jotta ei tule tuplaverotusta. Tämä ei siis ole ainakaan vielä muuta kuin kiinnostava uusi suunta. Kenties, mutta vain kenties, palvelu joskus rantautuu Eurooppaan ja Suomeen.

Robinhood meinaa ansaita tarjoamalla muille mahdollisuuden tehdä oheissovelluksia, saamalla siivun kauppavolyymeistä, sekä myymällä sijoittajille päälle rakennettuja lisäpalveluita.

Avainkysymys lienee mistä tässä on kyse? Osakekauppa ja sijoittaminen on muuttunut vuosi vuodelta huokemmaksi, kiitos internetin. Alati halpenevan käyrän loppupiste on sitten ilmainen. Esimerkiksi tekstin- ja kuvankäsittelyohjelmat olivat aikanaan kalliita, nyt niitä saa ilmaisina pilvipalveluina.

Rahaakin ansaitaan, Google ei ole yrityksenä köyhimmästä päästä, mutta se ansaitaan eri tavalla kuin ennen.

Myös osakekauppa liukuu maksuttomuuden suuntaan. Kyse on pääosin tekniikasta, ja uudet innovaatiot painavat kuluja alas. Lopulta se välittämisestä saatava rahasumma on niin pieni, että tienesti tehdään toisaalla.
Hyppäsihän Linnanmäkikin ilmaiseen sisäänpääsyyn.

Esimerkiksi Nordnet on vallannut Suomessa tilaa kohtuuhintaisilla osakekaupoilla ja tyystin ilmaisella rahastolla. Samaa, mutta pienimuotoisemmin.

Vaikuttaa siltä että osakekaupassa on käynnissä hintasota, jonka voittajat tarjoavat peruspalvelua ilmaiseksi ja kattavat kulunsa voluumiin perustuvilla oheispalveluilla. Valitettavasti tuon taiston ensimmäiset taistelut käydään Atlantin toisella puolen, ja Suomessa piensijoittajat pääsevät nauttimaan sen hyödyistä vasta viiveellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti