UA-52254593-1

4.5.2014

Vuodesta 2014 eteenpäin: Mitä rahastoja ostan?

Harkitsin alkuvuonna olisinko ryhtynyt ostamaan rahastojen sijaan ETF-rahastoja. Nordnet* tarjoaa maksutonta kuukausisäästämistä rajattuun määrään ETF-rahastoja. Esimerkiksi yhdellä koko maailman indeksiin sidotulla rahastolla olisi voinut kerralla saada kaikkia kehittyneiden maiden osakkeita.

Päädyin kuitenkin pitäytymään rahastoissa. Seligsonin lisäksi tarjolla on myös Handelsbanken, joka toi Suomeen uusia matalakuluisia indeksirahastoja, joten päättelin, että voin saada saman hajautuksen noin samaan hintaan myös rahastoilla.

Rahastojen merkittävin etu on maksuton myynti: kun kuluja ei ole, rahastoista voi ottaa ulos pienempiä summia jos esimerkiksi haluaa ostaa jotain tiettyä osaketta tai vaihtaa sijoittamisen painopistettä. Etenkin näin "alkuvaiheessa" en halua sitoa käsiäni liikaa, vaikka tavoite onkin rakentaa itsestään rullaava sijoituskuvio.

Niinpä nyt keväästä alkaen sijoitan seuraaviin rahastoihin.

Passiiviset indeksirahastot
MCSI USA Index (Handelsbanken, hallinnointipalkkio 0,4 %)
Europafond index (Handelsbanken, 0,4 %)
Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index A (Handelsbanken, 0,8 %)
Global Top 25 Pharmaceuticals (Seligson, 0,6 %)
Aasia indeksirahasto (Seligson, 0,45 %)
Euro-obligaatio (Seligson, 0,28 %)

Aktiiviset sijoitusrahastot
Uusi Energia (Handelsbanken, 1,5 %)
Active 50 A (Handelsbanken, 1,64 %)

Edellisistä pääpaino on Yhdysvalloilla ja Euroopalla, muihin menee pienempiä summia. Ideana on siis, että käytännössä sijoitan koko maailman osakkeisiin samaan aikaan, eli hajautus on varsin totaalinen. Aktiiviset sijoitusrahastot ovat mukana lähinnä vanhojen aikojen kunniaksi, kumpikin on palvellut minua vuosien varrella hyvin.

Sijoitan ylläoleviin sen verran kun nyt sattuu löytymään, keskimäärin 300-400 euron välillä. Jos taloustilanne muuttuu, pyrin pitämään repertuaarin samana mutta pienennän tai suurennan summia.

Lyhyt puheenvuoro passiivisten sijoitusrahastojen puolesta

Aiemmin sijoitin muun muassa Handelsbankenin Global Selectiveen. Se tuotti ihan kohtalaisesti. Vaan kyseisen rahaston hallinnointipalkkio on 1,85 %.

Nykyään sijoitan useisiin eri passiivisiin sijoitusrahastoihin, jotka sijoittavat maailmanlaajuisesti ja joiden hallinnointipalkkio on keskimäärin 0,53 %. Lisäksi painopiste on kuluiltaan huokeammissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joka pudottaa vielä kuluja.

Niinpä voin valita sijoittaa noin samalla tavoin eri puolille maailmaa, mutta siten, että hallinointi maksaa minulle vain noin kolmanneksen.

Ja sama toisin päin kääntäen: aktiivisesti hallinnoidun rahaston hoitajien pitää kyetä 1,3 % parempaan vuosituottoon kuin indeksi, vuosi toisensa jälkeen.

Kysymys kuuluu: löytyykö noin hyviä salkunhoitajia? Vastaus on että kyllähän niitä varmaan on. Seuraava kysymys on kykenenkö minä löytämään noin hyvä salkunhoitajat ja tietämään etukäteen keitä he ovat? Vastaus tähän on, että en.

Niinpä valitsen indeksirahastot.

PS. Loppuun täytyy todeta, että myös aktiivisesti hallinnoiduista indeksirahastoista voi olla iloa. Vaikuttaa vaan siltä, että tällöin tulisi valita rahastoja joiden taktiikka poikkeaa tavanomaisesta.

* Merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa. En kyllä vielä tiedä mitä kaikkea klikkauksen jälkeen pitää tehdä että raha vaihtaisi omistajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti